2024 konkordato yılı oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
2024 konkordato yılı oldu
Doviz.com
10.01.2025 11:44

Yüksek faiz ortamının yarattığı ekonomik durgunluk geçtiğimiz yıl konkordato sayısında önemli bir artış yaşanmasına yol açtı. Peki, konkordato ilanı işletmelerin performansını nasıl etkiliyor? İşte detaylar..

2024 yılında uygulanan sıkı para politikasının etkisiyle konkordato ilanı sayısı 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu kapsamda 2024 yılı genelindeki konkordato ilanı sayısının 2022 ve 2023 yıllarının toplamını geride bıraktığı görüldü.

Aralık ayında mahkemeler 219 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verirken, 12 ayın toplamında bu sayı 1723’e ulaştı. Aralık ayında kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 144 olurken, yıl genelinde ise bu sayı 827’e çıktı.

Geçen ay 89 dosya için konkordatonun reddi kararı verilirken, 2024 genelinde toplam 701 konkordato başvurusu reddedildi.

Aralık ayında iflas kararı verilen dosya sayısı 24, tasdik kararı verilen dosya sayısı 10 olurken; 12 aylık dönemde 132 iflas, 114 tasdik kararı verildi.

Kaynak: KonkordatoTakip

TCMB’den konkordato analizi

TCMB blog sayfası Merkezin Güncesi'nde eylül ayında yayımlanan "Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" başlıklı analizde ise 2024’te gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek ve ekonomideki ağırlığı görece düşük firmalarda yoğunlaştığı bildirildi.

Konkordato öncesinde firmaların müşteri ve tedarikçi sayısının azaldığının, konkordato sonrasında ise yatay seyrettiğinin görüldüğü aktarılan analizde şunlar aktarıldı:

"Konkordato öncesinde tedarikçi sayısındaki azalış nakit akışı ve borç yönetiminde yaşanan sorunların diğer firmalar tarafından da hissedildiğini gösteriyor. Bu durum, konkordato firmalarının ticari ilişkilerinin süreç öncesinde zayıfladığını ancak ilgili kanunda da öngörüldüğü gibi konkordato sonrasında firmaların faaliyetlerine devam edebildiğini gösteriyor."

Kaynak: Merkez'in Güncesi

İLGİLİ HABER En yüksek öz sermaye karlılığına sahip sektörler açıklandı TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye'de faaliyet gösteren sektörlerden öz sermaye karlılığı en yüksek alan yüzde 36 ile "madencilik ve taş ocakçılığı" oldu.
Etiketler: konkordato TCMB iflas
REKLAMI KAPAT X