![Konkordato telaşı borsaya sıçradı: En riskli sektörler belli oldu](https://static.doviz.com/news/konkordato-telasi-borsaya-sicradi-en-riskli-sektorler-belli-oldu-1738830188.jpg)
Borsa İstanbul’da işlem gören Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın konkordato ilan etmesi sonrasında konkordato telaşı borsaya da sıçradı. Peki, sıkı para koşullarının devam ettiği ortamda en riskli sektörler hangileri? İşte detaylar..
Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte konkordato başvuruları rekor seviyelere ulaşırken, bu durum borsada işlem gören hisseleri de etkisi altına aldı.
Buna göre Yeşil GYO, KAP'a yaptığı açıklamada, Innovia 4 projesiyle ilgili yaşanan imar sorunları nedeniyle müşterilerin dairelerini iade etme talepleriyle karşılaştığını bildirdi.
Şirket, 640 daireyi geri alarak müşterilerine paralarını faiziyle birlikte iade ettiğini belirtirken bu durumun şirketin nakit akışını ciddi şekilde zora soktuğunu aktardı.
Bu kapsamda Yeşil GYO, 16 milyar TL'lik öz varlıklarını korumak ve inşaatı tamamlamak amacıyla konkordato yoluna başvurduğunu duyurdu.
Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi ise şirketin başvurusunu değerlendirerek 3 aylık geçici mühlet verilmesine karar verdi.
Bu gelişmenin ardından Borsa İstanbul'dan yapılan duyuruda, şirket paylarının 6 Şubat 2025 tarihinde kapalı kalacağı ve 7 Şubat 2025 itibarıyla Yakın İzleme Pazarı’nda yeniden işleme açılacağı bildirildi.
![](https://static.doviz.com/news/borsada-islem-goren-yesil-gyo-konkordato-ilan-etti-1738821948.jpg)
Konkordato başvurularında rekor artış
Yeşil GYO'nun konkordato talebinin ortasında konkordato başvuruları da her geçen gün artmaya devam ediyor. Konkordatotakip sitesinden derlenen verilere göre Ocak 2025'te mahkemeler tarafından geçici mühlet verilen dosya sayısı 231'e ulaşarak aralık ayındaki 219 rekorunun üzerine çıktı.
Yılın ilk ayında 165 dosyaya kesin mühlet, 77 dosyaya ise konkordatonun reddi kararı verilirken 21 dosya için iflas kararı alındı. 2024 yılı boyunca ise toplamda 132 iflas kararı alınmış, iflas sayısının en yüksek olduğu aralık ayında 24 şirketin iflası onaylanmıştı.
Kaynak: Konkordatotakip
En riskli sektörler
Ocak 2025'te en fazla konkordato başvurusu yapılan sektör ise 16 dosya ile tekstil oldu.
Plastik sektörü 15 başvuruyla ikinci sırada yer alırken, mobilya sektörü 8 başvuruyla üçüncü, sebze meyve toptancıları ise 7 başvuruyla dördüncü sırada yer aldı.
Geçen ayın en dikkat çekici konkordatosu ise Pakun’un başvurusu oldu. Buna göre 2023 yılında Fortune 500 listesine giren ve ekim ayında halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuran Pakun Gıda, mali darboğaza girerek konkordato talebinde bulunduğunu duyurdu.
![](https://static.doviz.com/news/turkiye-nin-en-buyuk-500-sirketi-arasindaydi-un-devi-iflasin-esigine-geldi-1737976943.jpg)
Şubat ayının ilk gününde ise KFC ve Pizza Hut markalarının da temsilciliğini yapan İş Gıda'nın konkordato başvurusu yapması gündeme damgasını vurdu.
Yum! Brands ile yapılan franchise sözleşmesinin feshedilmesi sonrası büyük bir mali krizle karşı karşıya kalan şirket, şubat ayının ilk günlerinde konkordato başvurusunda bulunduğunu bildirdi.
Ulusal Franchise Derneği (UFRAD) Başkanı Mustafa Aydın ise KFC ve Pizza Hut şubelerinde çalışan 7 bin kişi için destek çağrısında bulunarak, İş Gıda'nın konkordato kararının aileleriyle birlikte 15 bin kişiyi zorda bıraktığını söyledi.
![](https://static.doviz.com/news/is-gida-nin-konkordato-talebi-sonrasi-issiz-kalan-7-bin-calisan-icin-destek-cagrisi-1738564350.jpg)
![](https://static.doviz.com/news/2024-konkordato-yili-oldu-1736498641.jpg)