Nesnelerin Ekonomisi dönemi geliyor: Paramızı nesnelere emanet etmeye hazır mıyız?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Nesnelerin Ekonomisi dönemi geliyor: Paramızı nesnelere emanet etmeye hazır mıyız?
Doviz.com
02.06.2023 12:14

İngiltere'de yayımlanan bir rapor, önümüzdeki on yılda, para ve veri ticaretinde internete bağlı cihazların büyük bir etki yaratacağını ve muhtemelen 2030'da Nesnelerin Ekonomisi ile tanışabileceğimizi ortaya koydu.

Bir telekomünikasyon danışmanlığı şirketi olan STL Partner tarafından hazırlanan rapor, önümüzdeki on yılda milyarlarca IoT cihazının veri ve para ticareti yapacağını öngördü.

Bundan yedi yıl sonra yaklaşık 3,3 milyar IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazının birbiriyle sürekli ticaret yapması beklenir iken, gelecek yıl gezegendeki internete bağlı cihazların sayısında da çok büyük bir sıçrama olacağı düşünülüyor.

Buna göre, EoT'un yıllık yüzde 68 bileşik büyüme oranına ulaşması beklenir iken, uzmanlar ise beklenen altı yıllık bileşik büyüme sonrasında Nesnelerin Ekonomisi veya EoT olarak adlandırılan kavramın hayatımızın her alanına girebileceğini söylüyor.

Ancak araştırmacılara göre EoT, nesnelerin interneti altında daha küçük bir grup olarak konumlanacak ve dünya çapındaki IoT pazarının yüzde 10'undan fazlasını oluşturacak.

Bilmeyenler için: Nesnelerin interneti ne demek?

Kısaltması IoT olan “Internet of Things” terimi Türkçede nesnelerin interneti olarak adlandırılıyor.

Özetle Nesnelerin İnterneti, diğer nesneler ile veri alışverişi yapılabilmesini ve nesnelerin birbiriyle tam olarak senkronizasyon halinde olabilmesini sağlayan bir teknoloji.

Nesnelerin internetinde işlemler, insan müdahalesi olmadan, diğer ilgili cihazlar ile iletişim kurularak gerçekleştiriyor.

Örneğin sabah cep telefonunuzun, belirlenen bir saatte kahve makinenize kahve demlemesini söylemesi gibi.

Ancak bu basit örneğin dışında kurumsal, üretimsel ve endüstriyel alanlarda da şirketlere çeşitli faydalar sağlayan uygulamaları kapsıyor.

Nesnelerin ekonomisi ise bu cihazların veri ve para akışını sağlaması anlamına geliyor.

REKLAMI KAPAT X