New York borsası Trump'ın Grönland tarifelerinden geri adım atmasıyla yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
New York borsası Trump'ın Grönland tarifelerinden geri adım atmasıyla yükseldi
Doviz.com
22.01.2026 08:40

ABD Başkanı Donald Trump’ın, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Grönland üzerine bir anlaşma çerçevesi belirlediklerini duyurması ve planlanan gümrük tarifelerinden vazgeçmesiyle New York Borsası günü yükselişle kapattı.

Piyasalarda haftanın ilk günlerinden itibaren hâkim olan risk algısı, Trump’ın Davos’taki açıklamalarının ardından yerini pozitif bir seyre bıraktı.

Kapanış itibarıyla Dow Jones endeksi 500 puanın üzerinde artış kaydederek yüzde 1,21 değer kazandı ve 49.076,98 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 1,16’lık yükselişle 6.875,62 puana çıkarken, Nasdaq endeksi de yüzde 1,18 oranında artarak 23.224,83 puandan günü tamamladı.

ABD yönetiminin Grönland üzerindeki kontrol talebi ve bu doğrultuda yeni bir ticaret savaşı başlayabileceği endişesiyle gerilen piyasalar, gelen ılımlı mesajlarla rahatladı.

Trump’ın Davos konuşması ve müzakere süreci

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun 56. Yıllık Toplantıları’nda Donald Trump’ın yaptığı görüşmeler ve verdiği mesajlar yatırımcılar tarafından yakından izlendi.

Forumdaki konuşmasında ulusal güvenlik gerekçeleriyle Grönland’a ihtiyaç duyduklarını dile getiren Trump, ABD’nin adanın kontrolünü ele alması amacıyla acil müzakere süreci başlatılmasını istediğini belirtti.

Tansiyonu düşüren en önemli unsur ise Trump’ın bu bölgenin kontrolü için herhangi bir güç kullanmayacağını açıkça ifade etmesi oldu. Bu açıklamalar, jeopolitik risk algısının azalmasında etkili oldu.

Gümrük tarifelerinden geri adım

Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmenin ardından Grönland ve Arktik Bölgesi’nin geleceğine ilişkin bir anlaşma taslağı oluşturduklarını açıkladı. Bu gelişmenin ardından Avrupa ülkelerine karşı 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesi planlanan gümrük vergisi yaptırımlarından vazgeçildi.

Trump, daha önce Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Finlandiya’nın ABD’nin Grönland planına karşı çıkmasını gerekçe göstererek, bu ülkelerden ithal edilen ürünlere önce yüzde 10, haziran ayında ise yüzde 25 oranında ek vergi uygulanacağını duyurmuştu. Yeni mutabakatla birlikte bu tarife tehdidi şimdilik ortadan kalktı.

Fed üyesi Lisa Cook davası

Piyasaların yakından izlediği bir diğer gelişme ise ABD Yüksek Mahkemesi’nde görülen ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook’un görevden alınmasına ilişkin dava oldu.

Yaklaşık iki saat süren duruşmada taraflar görüşlerini sunarken, Yargıç Brett Kavanaugh’un değerlendirmeleri dikkat çekti.

Kavanaugh, ABD Başkanı’nın herhangi bir yargı denetimi olmaksızın böyle bir görevden alma yetkisi kullanmasının, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ciddi zarar vereceğini ve bu yapıyı zedeleyeceğini ifade etti. Yatırımcılar, Fed’in gelecekteki politika kararlarını etkileyebilecek bu davanın seyrini yakından takip etmeyi sürdürüyor.

İLGİLİ HABER Trump, Davos sahnesinde: Grönland'ı kaba kuvvet kullanmadan geri alacağız Grönland'ın güvenliğini sadece ABD'nin sağlayabileceğini belirten Donald Trump, "Orası çok kilit, stratejik bir öneme sahip. Orayı alacağız ancak kaba kuvvet kullanmayacağız. II. Dünya Savaşı'nda orayı kurtardık ve Danimarka'ya geri verdik. Ne kadar aptalmışız" açıklamasında bulundu.
REKLAMI KAPAT X