Otomotivde Kızıldeniz etkisi: Tesla, üretimi 2 hafta durdurdu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomotivde Kızıldeniz etkisi: Tesla, üretimi 2 hafta durdurdu
Doviz.com
12.01.2024 14:53

Tesla, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle Avrupa'daki üretimini 2 hafta durduracağını açıkladı. Buna göre tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle şirketin Berlin'deki fabrikasında üretim, 29 Ocak'tan 11 Şubat'a kadar askıya alınacak.  

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla, Kızıldeniz'deki karışıklıkların yol açtığı tedarik aksaklıkları nedeniyle Avrupa'daki tek fabrikasında otomobil üretiminin büyük bölümünü iki hafta süreyle askıya alacak.

Reuters'in aktardığına göre şirket yaptığı açıklamada, "Oldukça uzun nakliye süreleri tedarik zincirlerinde bir boşluk yaratıyor" dedi.

Bu kapsamda Tesla’nın tedarikçilerin nakliye rotalarını değiştirmesi nedeniyle Berlin yakınlarındaki Model Y fabrikasındaki çalışmaları 29 Ocak'tan 11 Şubat'a kadar kısmen durdurması bekleniyor.

Otomobil üreticisi, elektrikli araç siparişlerinin yavaşladığı ortamda, bu hafta Çin de dahil olmak üzere bir dizi fiyat indirimi ile talebi artırmaya çalışıyor.

Ancak kararın ardından Tesla hisseleri açılış öncesi işlemlerde Nasdaq borsasında %3'ün üzerinde kayıp yaşıyor.

Kızıldeniz'de tansiyon yüksek

Son iki ay içinde Kızıldeniz'in kilit geçiş güzergâhında, Yemenli Husiler tarafından gemilere yönelik bir dizi saldırı düzenlemiş ve bazı gemiler bunun yerine Afrika'dan dolaşarak binlerce mil yol kat etmek zorunda kalmıştı.

Cuma gecesi ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki 60'tan fazla hedefe hava saldırısı düzenlemesi petrol fiyatlarında da artışa yol açmıştı. Buna göre brent petrolün varili yeniden 80 doların üzerine çıkmıştı.

Otomobil üretimini etkileyebilir

Analistler  ise diğer otomobil üreticilerinin de Kızıldeniz'deki çatışmadan etkilenebileceğini belirtti

AutoForecast Solutions'ın Başkan Yardımcısı Sam Fiorani, "Asya'dan ve özellikle Çin'den gelen pek çok önemli parçaya bel bağlamak, otomobil üreticilerinin tedarik zincirinde potansiyel bir zayıf nokta oluşturuyor. Tesla, Kızıldeniz üzerinden Avrupa'ya taşınması gereken batarya parçaları için büyük ölçüde Çin'e güveniyor ve bu da üretimi sürekli olarak tehlikeye düşürüyor" dedi.

Tedarik zincirindeki aksamaların diğer büyük otomotiv şirketlerini de mali anlamda sıkıntıya soktuğuna inanan Fiorani, "(Tesla'nın bu konuda) yalnız olduğuna inanmak mümkün değil. Onlar sadece sorunu yansıtan ilk şirket oldular" dedi.

Kızıldeniz'deki çatışmalar nedeniyle tedarik zincirlerinin aksaması, İsveçli işçi sendikası IF Metall ile toplu iş sözleşmesi imzalama konusunda anlaşmazlık yaşayan Tesla üzerindeki baskıyı arttırdı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kızıldeniz'i kan gölüne çevirme hevesindeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızıldeniz gerilimi ve yerel seçimlere ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
REKLAMI KAPAT X