Piyasaların odağı borsa ve kriptoya yönelik işlem vergisinde: Beklentiler ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasaların odağı borsa ve kriptoya yönelik işlem vergisinde: Beklentiler ne yönde?
Doviz.com
10.06.2024 12:36

Borsa ve kripto paralara işlem vergisi alınması kesinleşirken, işlem vergisinin oranının ise bayram sonunda netleşmesi bekleniyor. Peki vergiye yönelik beklentiler ne yönde? İşte detaylar..

Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre haziran ayında Meclis'e sunulması beklenen yasa teklifiyle kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım satımından sınırlı bir işlem vergisi alınacak.

Ekonomim'den Canan Sakarya'nın aktardığına göre kaynaklar ise borsada hisselerin alım satımından alınacak işlem vergisinin on binde 1 ila 3 arasındaki bir oranda olacağını söyledi.

Düzenlemenin ise bayramdan sonra Meclis’e sunulacak 60 maddelik vergi paketinde ya da daha sonraki süreçte Meclis’e gelmesi beklenen ikinci pakette yer almasının beklendiğini bildirdi.

Borsa hisselerinin alım satımında işlem vergisi alınmasının yabancı borsalarda da örneklerinin bulunduğunu belirten kaynaklar, “Borsanın daha derinlikli hale gelmesi ve kaliteli bir borsa faaliyeti oluşturmak için dünya ve Avrupa örnekleri dikkate alınarak kazançtan değil alım satımdan işlem vergisi alınacak. Ancak bu oran çok cüzi, on binde 1 oranların da olacak” bilgisini verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise hisse senetlerine yönelik gelir vergisi alınacağı haberleri üzerine kripto varlıklar ve hisse senedinde kazanca dayalı bir vergi öngörmediklerini, sınırlı bir işlem vergisinin gündemlerinde olduğunu belirtmişti.

İLGİLİ HABER Borsa ve kriptoya yönelik vergide beklentiler de şekillenmeye başladı Hazine ve Maliye Bakanlığının Borsa İstanbul ve kripto para yatırımlarına yönelik vergisinde ilk tahminler açıklandı.

Kriptoda önce hizmet bedeli sonra işlem vergisi

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Genel Kurul’da önümüzdeki günlerde görüşülecek olan kripto varlıklara yasal zemin oluşturan Sermaye Piyasası Kanunu değişikliğinde ise kripto varlıklar için vergi bulunmuyor.

Teklifin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde de işlem vergisi konusunda teklife bir ekleme yapılmayacak. Kaynaklar da konuyla ilgili, “Kripto varlıklara da işlem vergisi gelecek ama ilerleyen zamanlarda bu konuda adım atılacak. Daha yasa çıkmadı şu anda hizmet bedeli var bu şekilde uygulamaya girecek sonra gelişmelere göre işlem vergisi gündeme gelecek” değerlendirmesini yapıyor.

İLGİLİ HABER Kripto varlık düzenlemesi sektörde olumlu karşılandı Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesinin ardından sektör temsilcileri görüşlerini paylaştı. 

Vergi paketi bayram sonrası Meclis’e geliyor

Sakarya’nın haberine göre ekonomi yönetiminin üzerinde uzun zamandır çalıştığı vergi düzenlemelerinin de yer aldığı 100 madde civarında bir taslak metin hazırlandı. Ancak, ilk etapta Meclis’e sunulacak paket 60 madde civarında olacak. Etkin olmayan vergi muafiyet ve istisnalarının kaldırılmasına dönük düzenlemelerin Meclis’e gelecek ilk pakette yer alması beklenirken, Meclis kapanmadan 60 maddelik düzenlemenin yasalaştırılması ve tüm vergi düzenlemelerinin ilk pakette yer almayabileceği bazı vergisel düzenlemelerin daha sonra ikinci torba teklife bırakılabileceği dile getiriliyor.

Borsa ve kripto varlıklarda işlem vergisinin hangi pakette yer alacağı konusu da bu hafta yapılacak ve son şekli verilecek çalışmayla netleşecek.

REKLAMI KAPAT X