Toyota'da bayrak değişimi: CEO Akio Toyoda görevini bırakıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Toyota'da bayrak değişimi: CEO Akio Toyoda görevini bırakıyor
Doviz.com
26.01.2023 14:40

Otomobil üreticisi Toyota, bugün yaptığı açıklamada, 66 yaşındaki Toyota CEO'su Akio Toyoda'nın 1 Nisan'da görevinden ayrılacağını duyurdu.

Akio Toyoda'nın yerine şu anki Marka Yöneticisi Koji Sato CEO olarak atanacak.

53 yaşındaki Sato, 2020 yılından bu yana Toyota Lexis bölümünü ve GAZOO yarış şirketini yönetiyordu.

Toyoda ise yönetim kurulunun yeni başkanı olurken, mevcut Başkan Takeshi Uchiyamada yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam edecek.

Japon firmanın kurucusu Kiichiro Toyoda'nın (1894-1952) torunu olan Akio Toyoda, Haziran 2009'da CEO'luğa getirilmişti.

66 yaşındaki Toyoda, ayrılışıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Toyota'nın dönüşümünü ilerletmenin en iyi yolunun yeni bir başkanı desteklemek olduğunu düşündüm ve bu da bugünkü kararın alınmasına neden oldu. Başkan Uchiyamada uzun zamandır beni akla gelebilecek her şekilde destekledi." dedi.

Toyota'nın liderlik değişikliğine yönelik yayımladığı tanıtım videosunda, Akio Toyoda ve Koji Sato'nun, "elektrikli araçlara yönelik sevgisi" de vurgulandı.

Samimi hislerini paylaştığını ifade eden Toyoda, "Geriye dönüp baktığımda bu 13 yıl, birbiri ardına hayatta kalma mücadelesi verilen bir dönemdi. Yaklaşık 370 bin küresel Toyota çalışanı, üretim tesislerinde daha iyi araç üretmek için çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Toyoda, Koji Sato'nun tercih edilmesine ilişkin de "Çünkü (Sato) Toyota'nın felsefesini öğrenmek için sıkı çalıştı. CEO'luk gençlik, enerji ve güç ister." ifadesini kullandı. Toyota, yeni CEO'nun görevinin Toyota'yı "mobilite şirketine dönüştürmek" olacağını da vurguladı.

Toyota'nın Tokyo'da işlem gören hisseleri duyuru öncesinde perşembe günü seansı %0,63 düşüşle tamamladı.

REKLAMI KAPAT X