Vodafone gelirinin düşüşünde Türkiye, İspanya ve Almanya etkisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Vodafone gelirinin düşüşünde Türkiye, İspanya ve Almanya etkisi
Doviz.com
01.02.2023 14:31

Vodafone, geçici patron Margherita Della Valle yönetimindeki ilk çeyrekte İspanya'daki hizmet gelirlerinin düşmesi, en büyük pazarı olan Almanya'daki kötüleşmenin sürmesi ve Türkiye'deki hiperenflasyonun etkisiyle beklenenden daha sert bir yavaşlama kaydetti.

Mobil ve geniş bant operatörü, ikinci çeyrekte %2,5 olan grup hizmet geliri büyümesinin üçüncü çeyrekte %1,8'e gerilediğini bildirdi. Bu rakam, piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşti.

Della Valle, Türkiye'de yaşanan hiperenflasyonun da bu gerilemede payı olduğunu belirtirken, Avrupa'da hizmet gelirlerinin %1,1 oranında düşüş gösterdiğini aktardı.

Vodafone, İspanya'daki yoğun rekabetin ise bu çeyrekte hizmet gelirlerindeki düşüşte önemli bir diğer faktör olduğunu belirtti.

Şirket ayrıca Almanya'daki performansının da kötüleştiğini ve geçmişte mevzuatta yapılan değişikliklere yeterince hazırlıklı olunmamasından kaynaklanan müşteri kayıplarının yaşandığını bildirdi.

Della Valle, Almanya'daki iyileştirici faaliyetlerin Vodafone'un nisan ayında başlayacak yeni mali yılından itibaren büyüme sağlayacağını söylerken, İngiltere'nin müşteri büyümesinden ve ülkedeki fiyat artışlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Ancak, Margherita Della Valle, çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa'daki en büyük dört pazardan üçünde hizmet gelirlerinin azalmasının iyi bir gelişme olmadığını belirtirken, "Daha iyisini yapabileceğimizi biliyorum." dedi.

Margherita Della Valle, bu çeyreğin Avrupa için kötü geçmesini beklendiğini belirtirken, bundan sonra kademeli bir iyileşme olacağını sözlerine ekledi.

Vodafone hisseleri ise özellikle iki aydan daha kısa bir süredir görevde olan geçici patrondan önemli bir strateji güncellemesi gelmemesi sebebiyle %2,35 değer kaybederek işlem görüyor.

Margherita Della Valle, daha önce yaptığı açıklamada, yerel pazarlara tam özerklik verilmesi amacıyla grubun yapısını basitleştirmek için harekete geçtiğini söylemişti.

REKLAMI KAPAT X