2023 yılı fonların "altın" yılı oldu: En çok kazandıran fonlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
2023 yılı fonların
Doviz.com
09.01.2024 15:01

2023 yılında yatırım fonları ile bireysel emeklilik fonlarına olan ilgi arttı. Peki, geçtiğimiz yıl en çok kazandıran fonlar hangileri oldu? İşte detaylar...

2023 yılında hisse senedi, yatırım fonları ve bireysel emeklilik fonları da dahil olmak üzere sermaye piyasası ürünlerine olan talep artış kaydetti. Özellikle yeni kurulan fonlar, yatırım fonları ve emeklilik fonlarına olan ilgiyi yeniden gözler önüne serdi.

Yatırımcı katılımının artması, fonların çeşitlenmesi ve likidite girişleriyle portföylerin büyümesi ise yatırım fonları ve bireysel emeklilik fonlarının değer kazanmasındaki önemli unsurlar olarak öne çıktı.

Jeopolitik gerilim güvenli liman varlıklara talebi artırdı

Ekim ayında başlayan İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesi güvenli liman varlıklara talebi artırırken; talebin artmasında, Batı dünyasında Noel dönemi ve Çin'de yeni yılın gelmesi de etkili oldu.

Yıl içinde 2145,12 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını gerçekleştirdi. Altın böylece 3 yılın ardından yatırımcısının yüzünü güldürdü. 

Altının gram fiyatı, bu gelişmelerle 2023 yılını yüzde 78,7 artışla 1960 liradan tamamladı. Yatırımcılar da bu dönemde en fazla kıymetli maden fonlarına yöneldi.

Yatırım fonlarında "Kıymetli Maden Fonları"nı yüzde 67,9 ile "Serbest Fon", yüzde 67,3 ile "Karma ve Değişken Fonlar" izledi.

Bireysel emeklilik fonlarında da "Kıymetli Madenler"in ardından "Karma" yüzde 67,8, "Fon Sepeti Fonu" yüzde 66,4 değer kazandı.

Yatırım fonları ve bireysel emeklilik fonlarının yıllık getirileri ile bunlar içindeki fonların getirileri ise şöyle listelendi:

 

İLGİLİ HABER Altın, borsa ve mevduattan hangisi kazandıracak?: Ekonomide 2024 beklentileri Ekonomi ve piyasalar için belirsizliklerle dolu bir yılın geride kalmasının ardından uzmanlar yeni yıla ilişkin beklentilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X