ABD'den gelen ekonomik veriler, doları güçlü tutuyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'den gelen ekonomik veriler, doları güçlü tutuyor
Doviz.com
20.02.2023 10:03

Dolar, Fed'in para politikasını beklenenden daha uzun süre yüksek tutmasına yol açabilecek ABD'den gelen ekonomik verilerle desteklenerek güçlü duruşunu sürdürüyor.

Dolar/TL, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,01 düşüşle 18,8599 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,04 düşüşle 1,0689 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,08 düşüşle 1,2030 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,03 artışla 103,9129 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, ABD piyasalarının kapalı olduğu bugün işlemlerin küresel piyasalarda zayıf kalmasını bekliyor.

Ancak, son haftalarda dünyanın en büyük ekonomisinden gelen ve hala sıkı bir işgücü piyasasına, yüksek enflasyona, güçlü perakende satışlara ve daha yüksek üretici fiyatlarına işaret eden bir dizi veri, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için daha yapması gereken çok şey olduğuna işaret ederek, faiz oranlarının yükselmesi gerektiği yönündeki beklentilerin de artmasına yol açıyor.

Commonwealth Bank of Australia'da FX stratejisti olan Carol Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yüksek faiz artışları söylemini destekleyen son ekonomik veriler göz önüne alındığında dolar önümüzdeki hafta daha yüksek seyredebilir." ifadelerini kullandı.

Piyasalar ise şu anda Fed fon oranının temmuz ayına kadar %5,3 seviyesine yaklaşmasını bekliyor.

Piyasalardaki bu yüksek faiz oranı beklentisinde etkili olan bir diğer önemli faktör ise Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar oldu. Bu yorumlar ayrıca ABD dolarını desteklerken, enflasyonu başarılı bir şekilde bastırmak için faiz oranlarının daha da yükselmesi gerektiğine işaret etti.

Benzer şekilde, iki Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcısı da cuma günü Euro Bölgesi'nde faiz oranlarının hala yükselmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti. Bu söylemlerin ardından ise ECB'nin hedef faiz oranı da yukarı yönlü revize edildi. Ancak bu durum, euronun haftayı kayıpla kapatmasının önüne geçemedi.

Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doların gücü göz önüne alındığında, şahin ECB üyelerinin yorumlarının euroyu neden destekleyemediği anlaşılabilir bir durum." dedi.

Buna göre, dolar endeksi ise şubat ayı içinde yaklaşık %2 artış göstererek, geçen eylül ayından bu yana ilk kez aylık kazanç elde etmeye hazırlanıyor. 

REKLAMI KAPAT X