Alman kredi derecelendirme kuruluşundan seçim sonrası Türkiye analizi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Alman kredi derecelendirme kuruluşundan seçim sonrası Türkiye analizi
Doviz.com
05.04.2024 16:47

Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye'de yerel seçim sonuçlarını değerlendiren bir rapor yayımladı.

Scope Ratings’in yerel seçim sonrası Türkiye'ye ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’nin kredi notu açısından en önemli zayıflığın enflasyon olduğu bildirildi. Bununla birlikte yüksek enflasyonunun seçim sonuçlarının temel belirleyicisi de olduğu yorumunu yapan Scope Ratings analistleri, bu durumun para politikasındaki kısıtlayıcı duruşun devam etmesini destekleyebileceğini ifade etti.

Öte yandan, Scope Ratings analistlerine göre yerel seçim sonuçları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen yılki para politikası ekseni doğrultusunda enflasyonu hedeflemeye devam edeceği yönündeki görüşü destekledi.

Scope Ratings, değerlendirmesinin devamında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarını kabul etmesinin ülkenin kurumsal gücünü desteklediği üzerinde dururken, demokratik sürecin aynı çizgide devam etmesi durumunda yatırımcı güveninin de artacağını öngördü.

Scope Ratings analistleri, yüksek politika faizinden dolayı TL cinsi varlıkların ise artık yabancı yatırımcılar için daha cazip hale geldiğini ve mevcut koşulların daha fazla yatırımın önünü açabileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs'tan seçim sonrası TL'ye ilişkin ilk yorum Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde, Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini ifade etti.

Scope Ratings analistleri, Türkiye’de sıkı para politikasının devam ettiği varsayımı altında enflasyonun ise bu yıl ortalama %60 seviyesinde gerçekleşeceğini ve bir sonraki yıl %25 seviyesine gerileyebileceğini tahmin etti. Bununla birlikte analistler, döviz kurundaki volatilitenin ve ücret artışlarının enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, 12 Ocak tarihinde Türkiye’nin görünümünü Negatif'ten Durağan'a revize ederken, olumlu revizyona gerekçe olarak daha tutarlı ve bağımsız bir para politikasına evrilen süreci göstermişti.

İLGİLİ HABER Bir milyon dolarlık soru: Kur artar mı, düşer mi? Yerel seçimlerin ardından kurda yaşanan hareketlilik, “Kur artar mı düşer mi?” sorusunu yeniden gündemin önemli başlıklarından biri haline getirdi. TEPAV Merkez Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru da konuyu bugünkü köşe yazısında mercek altına aldı.
REKLAMI KAPAT X