Arjantin'de 10 bin peso tedavüle girdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arjantin'de 10 bin peso tedavüle girdi
Doviz.com
08.05.2024 12:21

Arjantin, yüksek enflasyon nedeniyle ilk kez 10 bin pesoluk banknotları tedavüle soktu. 11 dolar değerindeki yeni banknotlar ile halkın nakit yığınları taşımasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Arjantin Merkez Bankası, para birimlerinin çöküşünün ardından nakit kullanımını kolaylaştırmak için uzun zamandır beklenen bir adımla ülkenin ilk 10 bin peso banknotlarını tedavüle soktu.

Merkez bankası, 20 bin pesoluk banknotun da yıl sonuna doğru tedavüle girebileceğini söyledi.

Yeni 10 bin peso banknotlar Çin'de devlete ait matbaa tarafından basıldı. Banknotlar ülkenin resmi döviz kuruna göre 11 dolar değerinde. 

Arjantin'de geçen yıl dolaşıma giren 2 bin pesoluk banknotlar ise nispeten nadir bulunuyor. 1000 pesoluk banknotlar daha sık kullanılıyor. Dolaşımdaki 1000 pesoluk banknotların sayısı 2023'te önceki yıla göre iki katına çıkmıştı.

İLGİLİ HABER 500 TL'lik banknot tartışmasında ekonomistlerin son yorumları Paranın satın alma gücünde yaşanan gerileme sonrasında alevlenen 500 TL'lik banknot tartışmasına yönelik ekonomistler değerlendirmede bulundu. İşte konuyla ilgili son yorumlar..

Arjantin'de son durum

Arjantin pesosu, ağır bir ekonomik krizin hüküm sürdüğü son beş yılda değerinin yüzde 95'ini kaybetti ve yıllık enflasyon oranı mart ayında yüzde 287'ye ulaştı.

Arjantin'in aylık enflasyon oranı aralık ayında yüzde 26 ile zirve yaptı ve mart ayı itibarıyla yüzde 11'e düştü. Milei ise önümüzdeki hafta yayınlanacak olan nisan ayı aylık enflasyonunun oranının tek haneli rakamlarda olabileceğini söyledi.

Aralık ayında göreve gelen sağcı Başkan Javier Milei'ye göre enflasyonu kontrol altına almanın ve pesoyu istikrara kavuşturmanın yolu, para basmaya olan bağımlılığa son vermekten geçiyor.

Kemer sıkma politikası da mali açığı finanse etmek için para basma hamlelerini sona erdirmeyi öngörüyor. Ancak Merkez Bankası, yurt içi alacaklılara verilen kısa vadeli borçların faizini ödemek için para basmaya devam ediyor.

Arjantin Merkez Bankası (BCRA) son olarak politika faizini 1000 baz puan düşürerek yüzde 50'ye çekmişti.

İLGİLİ HABER Arjantin Merkez Bankası faizi yüzde 50'ye düşürdü Arjantin Merkez Bankası (BCRA), politika faizini 1000 baz puan düşürerek yüzde 50'ye çekti.

 

REKLAMI KAPAT X