Arjantin ve Rusya’da olağanüstü günler: Para birimlerinin değer kaybı tarihi seviyelere ulaştı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Arjantin ve Rusya’da olağanüstü günler: Para birimlerinin değer kaybı tarihi seviyelere ulaştı
Doviz.com
15.08.2023 09:09

Arjantin ve Rusya para birimlerinin dolar karşısında değer kaybını derinleştirmesi sonrasında olağanüstü toplantılar düzenlenmeye başlandı.

Ekonomiyi dolarize etmeyi vaat eden radikal sağ siyasetçisi Javier Milei’nin pazar günü merkez partileri karşısında elde ettiği ön seçim zaferi sonrası Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez pesonun dolar karşısında yüzde 18 devalüe edildiğini duyurdu. Böylece bir dolar 350 pesoya yükseldi.

Arjantin Merkez Bankası ise politika faizini yüzde 97’den yüzde 118’e yükseltti. Ülkedeki enflasyon oranı yüzde 115 seviyesinde seyrederken; uzmanlar ise son devalüasyonla durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Rusya'da son durum

Savaş maliyetinin artması ve ihracatının hızla azalması üzerine para birimi rubledeki değer kaybının hızlanmasıyla Rusya’da da panik butonuna basıldı. Buna göre Rusya Merkez Bankası bugün olağanüstü toplantı kararı aldı.

İLGİLİ HABER Rusya Merkez Bankası'ndan rubledeki değer kaybı sonrası olağanüstü toplantı Rusya Merkez Bankası, faiz seviyesini görüşmek üzere yarın olağanüstü bir toplantı gerçekleştireceğini ve zayıflayan rublenin borçlanma maliyetlerini artırma ihtiyacı doğurduğunu söyledi.

Dolar/ruble kuru ise pazartesi günü son olarak psikolojik eşik olan 100 seviyesini aşmıştı. Bu gelişmeden kısa bir süre önce ise Kremlin ekonomi danışmanı Maxim Oreshkin rubledeki değer kaybı için merkez bankasını suçlamıştı.

Rusya Merkez Bankası son olarak ise geçtiğimiz ay politika faizini 100 baz puan artışla yüzde 8,5 seviyesine yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Rublede kayıp derinleşti: Psikolojik eşik kırıldı Rus rublesinin haftanın ilk işlem gününde dolara karşı kayıplarını derinleştirmesiyle, dolar/ruble paritesi 100 seviyesinin üzerini test etti.
REKLAMI KAPAT X