BoFA petrol fiyatlarını gerekçe gösterdi, dolar/TL’ye ilişkin tahminini yükseltti

Okuma Süresi: 1 Dakika
BoFA petrol fiyatlarını gerekçe gösterdi, dolar/TL’ye ilişkin tahminini yükseltti
Doviz.com
27.09.2023 17:19

BoFA stratejistleri, petrol fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek dolar/TL’ye yönelik tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Bank of America (BoFA) stratejistleri, petrol fiyatlarındaki artışın volatiliteyi yükseltmesi sonrasında net petrol ithalatçısı olan Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EEMEA) bölgesindeki ülkelerin para birimlerinin performansının düşmesinin beklendiğini duyurdu.

Buna göre BofA stratejistleri, Türkiye ve Polonya gibi net petrol ithalatçısı ülkelerin yerel para birimlerinde yılın geri kalan döneminde zayıflık yaşanmasının oldukça muhtemel olduğunu belirtti.

Aralarında Mikhail Liluashvili’nin de olduğu analistler, konuyla ilgili yayımladıkları notta, lirada forwardlara paralel şekilde düzenli bir değer kaybı beklediklerini belirterek, son çeyrekte dolar/TL’nin 30 seviyesine ulaşacağını tahmin etti. BofA stratejistleri, dolar/TL'nin daha önce yıl sonuna kadar 29 seviyesine çıkmasını bekliyordu.

Analistler, Polonya’nın yerel para birimi olan zlotide ise faiz indirimlerinin etkisi ile yılın geri kalanında düşüşlerin derinleşebileceğini aktardı. Buna göre bu yıl euro/zloti paritesinin 4,70’e, gelecek yıl ilk çeyrekte ise 4,80’e yükselebileceği öngörüldü.

Güney Afrika’da randın ise güçlenmesini bekleyen analistler, Güney Afrika’ya yönelik faiz indirimi tahminlerini 2024 yılının ilk çeyreğinden ikinci çeyreğine öteledi. Buna göre BofA stratejistleri, dolar/rand paritesinin 2023’ün son çeyreğinde 18,50’ye gerileyebileceğini aktardı.

İLGİLİ HABER Dolarda rekor koşusu: Kurda takip edilecek kritik seviyeler Küresel piyasalarda şahin Fed yetkililerinin etkisi ile dolar endeksinde yükseliş sürerken; dolar/TL ise bankalararası piyasada 27,30 seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Peki, dolar kurunda olası ataklarda izlenecek ilk kritik seviyeler nereler?
İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Foreks Haber beklenti anketinde, eylül ayında yıllık enflasyonun yüzde 60’ı geçeceği öngörülürken, yıl sonunda dolar kurunun 29,27 seviyesinde olacağı tahmin edildi.
REKLAMI KAPAT X