Dolarda rekor koşusu: Kurda takip edilecek kritik seviyeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolarda rekor koşusu: Kurda takip edilecek kritik seviyeler
Doviz.com
27.09.2023 14:09

Küresel piyasalarda şahin Fed yetkililerinin etkisi ile dolar endeksinde yükseliş sürerken; dolar/TL ise bankalararası piyasada 27,30 seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Peki, dolar kurunda olası ataklarda izlenecek ilk kritik seviyeler nereler?

Kur üzerinde yurt içinde KKM'den çıkış sonrası olası senaryolar takip edilirken, küresel piyasalarda ise dolar endeksinin performansı izleniyor.

Buna göre Merkez Bankası’nın ağustos ayı faiz kararı sonrası keskin bir gerileme kaydeden dolar kuru, aradan geçen 1 aydan uzun sürenin ardından kayıplarını geri almış ve yeni rekor seviyeleri test etmeye başlamış bulunuyor.

Bugün ise dolar kuru sığ piyasalarda 27,64 seviyesini test ettikten sonra gün içi işlemlerde 27,30 seviyelerinden fiyatlandı.

Küresel piyasalarda Fed'in para politikasındaki şahin duruşu, doların reel getiri avantajının emsallerine göre genişleyebileceği beklentileriyle dolar endeksini desteklerken; dolar endeksi ise bu beklentilerle 106 seviyesinin üzerine kadar çıktı.

Mizuho Bank Ekonomi ve Strateji Müdürü Vishnu Varathan ise konuyla ilgili paylaşımında, reel getiri avantajı ve güvenli liman talebinin doların yeniden canlanan hakimiyetinin altını çizdiğini belirterek; euro, sterlin ve yen boğalarının dolara meydan okuması için yeterli gösterge olmadığını söyledi.

Yurt içinde ise dolar kurunun seyri için KKM’ye yönelik atılan adımlar ve bu adımların piyasalar tarafından nasıl karşılanacağı yakından takip ediliyor.

İLGİLİ HABER Dolar kuru zirvede, faizler %50’ye yaklaştı TCMB’nin TL’yi cazip kılma adımları sonrasında gün içi işlemlerde dolar kuru tarihi zirvesini yenilerken, TL mevduat faizleri ise yüzde 50’ye yaklaştı. İşte piyasalardaki son gelişmeler...

BDDK verilerine göre ise son olarak KKM büyüklüğü 15 Eylül itibarıyla 3,31 trilyon TL seviyesine gerilemişti. Böylelikle KKM, 15 Ağustos'ta 3,41 trilyon TL ile zirvesine ulaştıktan sonra geçen yaklaşık bir ayda 100 milyar TL'lik bir düşüş kaydetmişti.

CDS’lerde ılımlı yükseliş

Bu gelişmelerin ortasında seçimlerden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikler başta olmak üzere, piyasalara güven veren adımların atılmasının etkisiyle düşüş trendine giren Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi ise 383,38 baz puandan sınırlı bir yükseliş ile 391,19 baz puana yükseldi.

Kaynak: Murat Barışık - X

Dolarda kritik seviye 27,41

Dünya’dan Ufuk Korcan’ın aktardığına göre ise dolar yukarıda 27,41, aşağıda ise 26,64 TL bandında bir sıkışma gösterdi. Bu sebeple dolar kurunun bu iki noktayı kırması, aşağı ya da yukarı yönlü hareketin devamını belirleyebilir.

Doların 26,64 TL seviyesinin altına sarkması durumunda 26,30 - 26,40 bandının destek bölgesi olarak takip edileceğini belirten Korcan, bu noktaların da kırılması halinde 25,53’lerin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Olası yukarı yönlü hareketin devamı halinde ise Korcan, 27,41 direnç noktası olmak üzere 28,90 ve 29,10 bandına doğru bir yükseliş yaşanabileceğini öngörüyor.

İLGİLİ HABER S&P dolar kuruna ilişkin yeni tahminini açıkladı S&P Global, Türkiye'ye ilişkin büyüme, enflasyon, faiz ve dolar kuru tahminlerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X