Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!
Doviz.com
21.09.2023 14:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

TCMB, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki dördüncü PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30 seviyesine çıkardı.

Eylül ayı PPK toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi de faizlerin yüzde 30 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Gözler Merkez’de: PPK faizleri ne yapabilir, ne yapmalıdır? Merkez Bankası’nın faiz kararı için geri sayım başladı. Yabancı ekonomistlerin ardından yurt içinde iktisatçı, akademisyen ve uzmanlar da ne yapılması gerektiğini açıkladı.

TCMB’nin faiz artırım döngüsü

Hafize Gaye Erkan’ın 9 Haziran’da Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından bu son toplantı dışında Para Politikası Kurulu 3 kez toplanmıştı. İlk sıkılaşma adımı ise 22 Haziran’daki toplantıda atılmıştı. Buna göre Kurul, politika faizini 650 baz puan birden artırarak yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkarmıştı. Bu 23 ay sonra gelen ilk faiz artırımı hamlesi olurken, faiz artırım döngüsünün de ilk adımını oluşturmuştu.

Erkan başkanlığındaki ikinci toplantı ise 20 Temmuz’da gerçekleşmiş ve 25 baz puanlık faiz artışı tekrar piyasa beklentilerinin gerisinde kalmıştı. Ancak verilen mesajlar, enflasyonla mücadeleden taviz verilmeyeceği yönünde olmuş, ağustos toplantısında da bunu kanıtlar nitelikte bir adım atılmıştı. Buna göre piyasada oluşan 150 baz puanlık faiz artırım beklentisine karşın ağustos ayında PPK, 750 baz puanlık tarihi büyüklükte bir faiz artırımına gitmişti. Politika faizi de böylelikle yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkmıştı.

PPK üyelerinin değişmesinin atılan sürpriz adım üzerinde etkili olduğu değerlendirilirken, bu karar ile piyasalara yeniden güven sağlama noktasında önemli bir kilometre taşı aşılmıştı.

Sıkılaşmanın dördüncü fazında ise özellikle toplantı öncesinde politika yapıcıların enflasyon ile mücadelenin altını çizmesi önemli bir katalizör oldu.

TCMB'nin geçmiş faiz kararları

TCMB'nin yılın geri kalanı için PPK toplantı takvimi

📌 26 Ekim 2023        

📌 23 Kasım 2023

📌 21 Aralık 2023

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararının ardından PPK karar metnini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizleri beklentilere uygun şekilde yüzde 30 seviyesine çıkardıktan sonra PPK toplantısına yönelik karar metnini yayımladı.
REKLAMI KAPAT X