Gözler Merkez’de: PPK faizleri ne yapabilir, ne yapmalıdır?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gözler Merkez’de: PPK faizleri ne yapabilir, ne yapmalıdır?
Doviz.com
21.09.2023 08:36

Merkez Bankası’nın faiz kararı için geri sayım başladı. Yabancı ekonomistlerin ardından yurt içinde iktisatçı, akademisyen ve uzmanlar da ne yapılması gerektiğini açıkladı.

Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki yeni TCMB yönetimi, ortodoks politikalara geçiş kapsamında faizleri seçimlerden itibaren 16,5 puan yükselttikten sonra bugün yeni bir sınavla daha karşı karşıya kalacak. 

Buna göre TCMB Para Politikası Kurulu yeni faiz kararını saat 14.00 itibarıyla açıklayacak.

Yabancı kurumların genel beklentisi, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesi yönünde.

İLGİLİ HABER Yabancı kurumlar Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?: 4 kurumdan TCMB'ye yönelik faiz tahmini TCMB, perşembe günü Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, yabancı ekonomistler Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?

Peki yurt içinde iktisatçı, akademisyen ve uzmanlar ne yapılması gerektiğini söylüyor?

Hakan Kara

Merkez Bankası yeni üyelerin Para Politikası Kurulu’nda çoğunluğu sağlamasıyla doğru adımları atmaya başladı. Eylül toplantısında da 750 baz puan faiz artırımının 500 baz puandan daha etkili ve daha az maliyetli olacağını düşünüyorum.

Merkez Bankası bunu yapabilirse piyasada kontrolü ele geçirerek sonraki aşamaları çok daha iyi yönetebilir. KKM’den ve döviz kısıtlayıcı düzenlemelerden çıkış da daha rahat olur, normalleşme hızlanır, risk primi düşer. TCMB gereksiz mevzuat detayları ile uğraşmaktan kurtulup enflasyonla mücadeleye odaklanabilir.

Korkut Boratav

Finans çevreleri TCMB’nin politika faizinin yeni programın (OVP’nin) 2024 hedefi olan yüzde 35’e yerleşmesini talep edecek. Bu, 10 puanlık faiz artışı anlamına gelir. Erdoğan Mart 2024 seçimlerinden önce bu boyutta bir ayarlamaya, ekonomiyi daraltıcı etkisi yüzünden direnecektir. Mart 2024 sonrasına kaydırılırsa sineye çekebilir.

Murat Sağman

Benim beklentim 500 baz puan. 750 yaparsa çok da şaşırmamak lazım. 1000 puan beklemiyorum o çok yüksek olur.

Selva Demiralp

Yeni güçlendirilmiş ekibin en az 500 baz puan, belki 750’lik bir artış daha yapabileceğini düşünüyorum.

Evren Bolgün

Piyasadaki 500 baz puan beklentiden daha yüksek bir oranın doğru karar olacağını düşünüyorum. Mesela 750 baz olursa sıkılaşma konusunda eğilimin simetrisi oluşur.

Mahfi Eğilmez

MB yarın ne yapar diye soranlara yanıtım: Hiçbir fikrim yok. İki hafta öncesinden Fed'in ne yapacağını biliyordum ama saat 14.00'e kadar TCMB'nin ne yapacağını bilmiyorum. İki ülke arasındaki risk puanı farkının en önemli nedenlerinden birisi de bu zaten.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Atilla Yeşilada

Valla, açık söyleyeyim. Ben TCMB'nin bugün 500 baz puan faiz artırımı yapacağına inanmakta güçlük çekiyorum. 250 baz puanı öpüp başıma koyarım. Ama 500 puanın altı dev bir iletişim kazası olur.

Kurumların faiz beklentileri:

Kaynak: beşyüzyedi - X

REKLAMI KAPAT X