Yabancı kurumlar Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?: 4 kurumdan TCMB'ye yönelik faiz tahmini

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yabancı kurumlar Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?: 4 kurumdan TCMB'ye yönelik faiz tahmini
Doviz.com
19.09.2023 13:23

TCMB, perşembe günü Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, yabancı ekonomistler Merkez Bankası'ndan ne bekliyor?

Enflasyon ağustos ayında yılın zirvesine çıkarken, politika yapıcıların enflasyonla mücadeleye yönelik kararlı mesajları da sürüyor.

Buna göre son olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun tüm dünyayı tehdit eden bir konu olduğunu belirterek, ekonomi ekibinin bu konuda yoğun bir gayret içerisinde olduğunu ve 2024'e çok daha farklı bir şekilde girileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2024'e çok farklı gireceğiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi ekibinin yoğun bir gayret ve çalışma içerisinde olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki yıl sonu, bilemedin yılın başında olumlu neticeleri alarak 2024'e çok daha farklı bir şekilde gireceğiz" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bugünkü açıklamalarında fiyat istikrarını sağlamak için gerçekçi hedefler ortaya koyduklarını belirterek, kaynakların tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendirileceğini aktardı.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Son 2,5 ayda 10,4 milyar dolarlık dış finansman sağlandı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye yönelik adımların ardından dış finansmana erişimdeki problemleri aştıklarını belirterek, hazirandan bu yana yurt dışından toplam 10,4 milyar dolar tutarında dış finansman sağlandığını açıkladı.

Politika yapıcıların sözlü yönlendirmeleri ise TCMB'nin enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına devam edeceğinin düşünülmesine yol açtı.

Yabancı kurumların faiz tahminleri

Buna göre yabancı ekonomistler de para politikasına yönelik beklentilerinde revizyona gitmeye başladı.

Societe Generale Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, TCMB'nin eylül ayında politika faizinde büyük bir artış daha gerçekleştirebileceğini belirtti.

Piyasanın yüzde 30 olan beklentisine kıyasla politika faizinin 600 baz puanlık artışla yüzde 31'e çıkarılabileceği öngörüsünde bulunan Drimal, Türkiye'de enflasyonun son aylarda yeniden canlanması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon sorunuyla mücadeleye yönelik para politikası adımlarını onaylaması göz önünde bulundurulduğunda bankanın beklentilerin üzerine çıkabileceğini de ifade etti. Daha büyük bir artışın bile göz ardı edilemeyeceğini aktaran Drimal, "Bunun daha küçük bir artıştan daha muhtemel olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki aylarda daha da sıkılaşma bekleniyor ve yılın 4. çeyreğinde de 600 baz puanlık artış öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de TCMB'nin politika faizinde 500 baz puanlık artırıma gideceği öngörüsünde bulundu.

Standard Chartered analistleri ise TCMB’nin 21 Eylül tarihindeki PPK toplantısında 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklediğini belirtti. Standard Chartered Ekonomisti Farooq Pasha imzasıyla yayımlanan son raporda, “Politika değişimine açık siyasi destek düşünüldüğünde TCMB’den agresif ilerleme bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABER Standard Chartered, TCMB’ye yönelik faiz beklentisini yukarı çekti Standard Chartered, TCMB’nin 21 Eylül tarihindeki PPK toplantısında 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklediğini belirterek, yıl sonuna ilişkin tahminini yüzde 35'e yükseltti.

JPMorgan ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ve ekim toplantılarına yönelik faiz beklentisini daha önceki 250 baz puan seviyesinden 500 baz puan seviyesine çıkardı.

Buna göre banka, mali harcama planı ve artan enflasyon ışığında, TCMB'nin faiz oranını gelecek iki toplantıda toplam 1000 baz puan artıracağını tahmin etti.

İLGİLİ HABER JPMorgan, TCMB’ye yönelik faiz beklentisini revize etti JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ve ekim toplantılarına yönelik faiz beklentisini her bir toplantı için 500 baz puana çıkardı.

Barclays Plc ekonomistleri ise diğer büyük bankalardan ayrışarak, TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısında daha sınırlı bir faiz artışına gideceğini öngördü. Buna göre Barclays, eylül ayı toplantısına TCMB’nin 250 baz puanlık bir adım atabileceğini tahmin etti.

İLGİLİ HABER Barclays TCMB’den sınırlı bir faiz artışı bekliyor Barclays Plc ekonomistleri diğer büyük bankalardan ayrışarak, TCMB'nin gelecek haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında daha sınırlı bir faiz artışına gideceğini öngördü.

Piyasalar ise bu beklentilerin ortasında 21 Eylül Perşembe günü PPK toplantısından nasıl bir karar çıkacağını beklemeye başladı. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 17,50'den yüzde 25 seviyesine yükseltilmişti.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez yorumladı: Faiz artışına rağmen enflasyon neden düşmüyor? Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, faiz artışlarına rağmen enflasyondaki yükselişin sebebini yorumladı.
Etiketler: TCMB faiz
REKLAMI KAPAT X