Dolar kuru zirvede, faizler %50’ye yaklaştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar kuru zirvede, faizler %50’ye yaklaştı
Doviz.com
26.09.2023 10:47

TCMB’nin TL’yi cazip kılma adımları sonrasında gün içi işlemlerde dolar kuru tarihi zirvesini yenilerken, TL mevduat faizleri ise yüzde 50’ye yaklaştı. İşte piyasalardaki son gelişmeler...

Merkez Bankası, bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ederken, uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan KKM'ye yönelik yeni karar TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

Bu değişiklik sonrasında bankalararası piyasada dolar/TL gün içi işlemlerde 27,2360 ile tüm zamanların en yükseğine çıktı. Dolar kuru sabah saatlerinde sığ işlemlerde ise 27,45 lirayı görmüştü.

Euro/TL ise saat 10.45 itibarıyla 28,84 seviyesinden işlem görürken, sığ piyasalarda 29 lirayı aşarak 29,13 liraya kadar ulaşmıştı.

“Merkez’in kur riski artabilir”

TL Dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz sınırının kalkmasını doğru, cesur ve bir parça da riskli bir adım olarak gördüklerini söyleyen Ata Yatırım Hazine Genel Müdür Yardımcısı Etem Öztekin ise “KKM’den düz TL mevduata geçiş hedefini de göz önünde tuttuğumuz bir ortamda bankalarca KKM’ye ödenen faiz oranlarının düşürülmesini beklemek sürpriz olmaz.

Son 4 haftadır KKM bakiyesinin ufak adımlarla da olsa aşağıya geldiğini gözlemliyorduk zaten. Muhtemelen TL eğilimi daha yüksek olan TL KKM mudilerine ödenen KKM faiz oranlarının aşağıya çekilip, düz TL mevduat faiz oranı ile arasındaki makas açılarak, TL mevduata geçişin istenilen düzeyde olup olmayacağı takip edilecek.

KKM’den çıkışların daha büyük tutarlarda olması isteniyorsa atılması gereken adımlardan biriydi bu. Öte yandan olası bir kur şoku yaşanması halinde TCMB’nin mudilere ödeyeceği kur farkı eskiye göre daha fazla olacağı için bir parça riski de içinde barındırıyor diyebiliriz” dedi.

“Zorlama bir uygulamanın kalkması pozitif”

TCMB’nin KKM'yi dezavantajlı hale getirmek için adımlar atmaya devam ettiğini söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış ise konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“KKM'ye ödenen asgari faizin kaldırılması ile bankaların KKM'ye ödedikleri faizler açısından elleri rahatladı. Bu bankaların geleneksel TL mevduata dönüş hedeflerini tutturmaları için de önemliydi.

Bankalar artık tasarruf sahiplerini KKM'den caydırma esnekliğine sahipler. Diğer taraftan piyasa mekanizması dışında zorlama bir uygulamanın daha kalktığını görüyoruz. Bu da ayrıca pozitif bir gelişme olarak algılanmalı.”

 “TL mevduat faizleri %50’ye yaklaşıyor”

Merkez Bankası tarafından açıklanan ağırlıklı ortalama TL mevduat faizi rakamlarına göre 15 Eylül haftasında bankalarca uygulanan 3 ay vadeli TL mevduat faizi oranı ise yüzde 41,87 olarak açıklanmıştı.

Ancak ekonomistler Merkez Bankası’nın 21 Eylül’de aldığı 500 baz puanlık faiz artışı kararının ardından TL mevduat faizlerinin yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor. Buna göre geçtiğimiz hafta yüzde 35 civarında önerilen faizlerin bu hafta yüzde 40’lar düzeyinde önerilmeye başlandığı belirtiliyor.

Her bankada farklı faiz oranları olsa da ortalama TL mevduat faizleri yüzde 30 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Ekonomistler ise atılan adımların ve politika faizinin de etkisiyle önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin yüzde 50’yi geçebileceğini söylüyor.

Kaynak: Bloomberg HT

Küresel gündem

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar bir faiz artışına daha gidebileceğine ilişkin beklentiler artarken, banka yetkilileri, yönlendirmelerinde faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağına dair sinyaller vermeye devam ediyor.

Buna göre son olarak Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, "Ekonomi görünenden daha güçlüyse faizlerin biraz daha yükselmesi ve uzun süre yüksek tutulması gerekecek." dedi.

Fed üyelerinin çoğunun bu yıl bir faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağını düşündüğünü ifade eden Kashkari, kendisinin de bu üyelerden biri olduğunu söyledi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de faiz oranlarının piyasaların beklediğinden daha uzun süre yüksek kalacak gibi göründüğünü belirtti.

Fed yetkililerinin bu söylemleri ise dolar endeksini son 7 ayın zirvesine çıkardı. Buna göre dolar endeksi saat 10.45 itibarıyla 105,77 seviyesinden fiyatlanıyor.

İLGİLİ HABER Ons altında dolar endeksi ve tahvil etkisi Ons altın, Fed yetkililerinin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceğini belirtmesinin ardından ABD dolarının 6 ayın zirvesine çıkmasının da etkisiyle pazartesi günü temkinli bir seyir izledi.
REKLAMI KAPAT X