Ons altında dolar endeksi ve tahvil etkisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ons altında dolar endeksi ve tahvil etkisi
Doviz.com
25.09.2023 16:37

Ons altın, Fed yetkililerinin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceğini belirtmesinin ardından ABD dolarının 6 ayın zirvesine çıkmasının da etkisiyle pazartesi günü temkinli bir seyir izledi.

Kinesis Money piyasa analisti Carlo Alberto De Casa, fiyatların geçen hafta ons başına 1.930 doların üzerinde kalmayı başaramamasının ardından altının bir konsolidasyon aşamasında olduğunu belirterek, Fed'in faizleri artırması halinde külçe altının psikolojik direnç olan 1.900 dolar seviyesine doğru daha hızlı hareket etme eğiliminde olacağını söyledi.

Daha yüksek faiz oranları ise dolar cinsinden fiyatlandırılan ve sabit faiz ödemesi olmayan külçe altının cazibesinin azalmasına yol açtı.

Fed yetkilileri, geçen hafta gösterge faiz oranını sabit tutma kararı almasına rağmen daha fazla faiz artışı konusunda uyarıda bulunmuş ve bu durum ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yükselişin ateşini yakmıştı.

İLGİLİ HABER Döviz kurlarında faiz etkisi: Para piyasalarında yeni haftanın ilk rakamları Faiz kararları ile tamamlanan geçtiğimiz haftanın ardından yeni haftaya döviz kurları ılımlı bir yükseliş ile başladı. İşte para piyasalarında haftanın ilk rakamları..

Buna göre dolar endeksi altı aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmanırken, 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi de 16 yılın zirvesine yaklaşmıştı.

Bu gelişmeler ise küresel piyasalarda ons altının üzerindeki satış baskısının yoğunlaşmasına sebep oldu.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından Fed'in faiz kararlarını incelerken izlediği enflasyon göstergesi olan ve 29 Eylül'de açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinden, gelecek dönemlerde atılacak adımlara ilişkin ipucu görmeyi bekleyecek.

Yatırımcı duyarlılığını yansıtan dünyanın en büyük altın destekli fonu SPDR Gold Trust varlıkları ise bu bekleyişin ortasında cuma günü Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

İLGİLİ ANALİZ Altın yatırımcıları hangi grafikleri nasıl takip etmeli? Altın, geçtiğimiz haftayı net bir yön tayini olmadan kararsız bir şekilde atlattı. Her ne kadar yukarı ve aşağı yönde volatilite yüksek olsa da haftalık kapanış itibarıyla fiyatlarda önemli bir değişiklik olmadı. Bu yazımızda ise haftaya başlarken altın yatırımcısının takip edeceği grafikleri ve bu grafikleri nasıl takip edeceklerini inceleyeceğiz.
REKLAMI KAPAT X