Döviz kurlarında faiz etkisi: Para piyasalarında yeni haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurlarında faiz etkisi: Para piyasalarında yeni haftanın ilk rakamları
Doviz.com
25.09.2023 09:34

Faiz kararları ile tamamlanan geçtiğimiz haftanın ardından yeni haftaya döviz kurları ılımlı bir yükseliş ile başladı. İşte para piyasalarında haftanın ilk rakamları..

Geride bıraktığımız haftanın ana gündemini FED şekillendirdi. Buna göre FED'in faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağını belirtmesinin ardından dolar endeksi üst üste 10. haftayı da değer kazanarak tamamlarken, doların piyasa faizi olan ve risksiz getiri olarak takip edilen 10 yıllık devlet tahvili 2007 yılından bu yana en yüksek seviye olan %4,43'e kadar yükselerek hisse senetleri üzerindeki baskının artmasına yol açtı.

https://static.doviz.com/images/content/1695619502.png

Kaynak: Doviz.com – Osman Bayrak

Yurt içi piyasada ise geçtiğimiz haftanın en önemli başlığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki dördüncü faiz kararı oldu. 

Bu son toplantıda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 30'a çıkarırken, seçimler sonrası başlayan sıkılaştırma sürecinin devam edeceğini belirterek, dezenflasyonda kararlı olunduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

Geçen haftaki politika faiz kararı sonrasında Türk Lirası karşısında yeniden yukarı yönlü hareketlenen piyasalar ise yeni haftaya da yükselişle başladı.

Buna göre dolar kuru 27,20 seviyesine ulaşırken, euro kuru da yeniden 29 lira sınırına geldi.

Ancak, ekonomi yönetiminin geride bıraktığımız hafta ABD çıkarmasının genel hatları ile başarılı geçmesi, uluslarası yatırım konusunda piyasaların yeniden heyecanlanmasına da yol açmıştı.

İLGİLİ HABER Erdoğan: Türkiye yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürüyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, atılan adımlara bağlı olarak döviz kurunun dengeye kavuştuğunu belirterek, "Türkiye yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürüyor" dedi.

Bu gelişmelerin ardından yurt içi piyasalarda bu haftanın son iş günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi değerlendirmesi kararı beklenmeye başladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Azeri lider Aliyev ile Nahçıvan’da gerçekleştireceği görüşme de piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

İLGİLİ HABER Erdoğan ile Aliyev, Nahçıvan'da görüşecek: Toplantının gündeminde neler olacak? İki lider, Dağlık Karabağ'daki son gelişmelerin yanı sıra Zengezur Koridoru'na ilişkin görüş alışverişinde bulunmak için bugün Nahçıvan'da bir araya gelecek.

Geride bıraktığımız yoğun haftanın ardından yeni haftada küresel çapta ise FED'in favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim ve harcama verisi (PCE) ön plana çıkarken, ABD ve İngiltere merkez bankalarının faiz artırım döngüsünde frene basması sonrasında Euro Bölgesi'nde açıklanacak TÜFE verileri piyasaların yakın takibinde olacak.

REKLAMI KAPAT X