BRICS, alternatif küresel para arayışına girdi: Uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söyledi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
BRICS, alternatif küresel para arayışına girdi: Uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söyledi?
Doviz.com
11.07.2023 15:50

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı, ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlıyor. Peki uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söylüyor?

BRICS ülkeleri arasında bir süredir gündemde olan yeni para birimi, birçok açıdan küresel ekonomiyi etkileyecek unsurlar barındırıyor.

Günay Caymaz’ın aktardığına göre, ülkelerin ortak çabasıyla piyasaya sürülmek istenen para birimi, altın standardını yeniden canlandırmak adına önemli bir adım olabilir. Bu sebeple bu yeni para birimi, altına dayalı yeni bir formda olabilir.

Ancak ittifakın yeni para biriminin ağustos ayında Güney Afrika’da düzenlenecek olan 15. BRICS Zirvesi’nde açıklanması bekleniyor.

Söylentiler arasında BRICS ittifakı dışındaki bazı ülkelerinde yeni para birimiyle yakından ilgilendikleri yer alırken, bu yeni para sisteminin ABD dolarının hakimiyetini sekteye uğratabileceğine yönelik söylemler güçleniyor. 

BRICS ittifakının yeni bir para birimi üzerinde çalıştığına dair en önemli kanıtlardan biri ise BRICS Bankası olarak da bilinen Yeni Kalkınma Bankası'nın Finans Müdürü Leslie Maasdorp’un ittifakın ABD dolarının üstünlüğüne meydan okuyacak yeni bir küresel para birimi geliştirme konusunda orta ve uzun vadeli hedeflerin olduğunu açıklaması oldu.

Yeni küresel para birimine olan yoğun bir ilgi artışı söz konusuyken; uzmanlar ise kısa vadede ABD dolarının hakimiyetini ortadan kalkmasının düşük bir ihtimale sahip olduğunu düşünüyor.

İLGİLİ HABER ECB: Euro ve doların rezerv para statüleri değişmez olarak görülmemeli ECB Başkanı Lagarde, bazı ülkelerin ticarette alternatif para birimi arayışının ABD doları veya euro için yakın zamanda hakimiyet kaybına işaret etmediğini belirterek, uluslararası para birimi statüsünün hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Bitcoin nasıl etkilenir?

"Zengin Baba Yoksul Baba" kitabıyla tanınan Robert Kiyosaki de BRICS ittifakı üzerinden Bitcoin için uzun vadeli yeni bir fiyat tahmininde bulundu.

Buna göre, Robert Kiyosaki, sıklıkla yaptığı küresel ekonomi yorumlarında bu sefer BRICS ittifakından bahsetti. Buna göre Kiyosaki, BRICS ülkelerinin altın standardını kabul ederek yeni bir para birimi oluşturmada son aşamaya geldiğini iddia ederek, bu hamlenin doların küresel hakimiyetine sekte vuracağını söyledi.

Kiyosaki ayrıca BRICS ülkelerinin atacağı adımın büyük ihtimalle altına dayalı bir kripto para birimi olacağını aktardı.

İLGİLİ HABER Altına endeksli kripto para nedir?: Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Son günlerde yükselişiyle yatırımcıların odağını çevirdiği kripto para sektöründe bazı yatırımcıların altın yatırımları dikkat çekiyor. Peki, kripto paralarla altına nasıl yatırım yapılır, yatırımın avantaj ve dezavantajları nelerdir? İşte detaylar...

Robert Kiyosaki, tavan yapmasını beklediği enflasyona karşılık ise altın ve gümüş yatırımını tavsiye etmeye devam etti.

Bir başka paylaşımında ise Kiyosaki, Bitcoin fiyatının 2024 yılında 120 bin dolara ulaşacağını öngörmüştü.

İLGİLİ HABER Standard Chartered, yıl sonuna ilişkin Bitcoin fiyat tahminini açıkladı Standard Chartered, bugün yayımladığı raporda, 2023 ve 2024 yılının sonuna ilişkin Bitcoin tahminini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X