BRICS, doları tahtından indirmek için kolları sıvadı

Okuma Süresi: 2 Dakika
BRICS, doları tahtından indirmek için kolları sıvadı
Doviz.com
22.08.2023 15:10

BRICS ülkeleri tarafından oluşturulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB), ABD Doları'na olan bağımlılığı kırmak için yerel para cinsinden kredi vermeye hazırlanıyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan BRICS ülkeler grubu tarafından kurulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB), ABD Doları’na olan bağımlılığı azaltma ve daha çok kutuplu bir uluslararası finans sistemini teşvik etme planının bir parçası olarak Güney Afrika ve Brezilya para birimleri ile kredi vermeye hazırlanıyor.

Yeni Kalkınma Bankası'nın başında bulunan Brezilya’nın eski lideri Dilma Rousseff, Şangay merkezli kredi kuruluşunun yaklaşık 15 ülkeden gelen üyelik başvurularını değerlendirdiğini ve muhtemelen dört ya da beş ülkenin kabulünü onaylayacağını söyledi.

Rousseff, ülkelerin isimlerini vermekten kaçınırken, NDB için coğrafi temsilini çeşitlendirmenin bir öncelik olduğunu söyledi.

Rousseff: Yerel para birimleriyle kredi vereceğiz

Rousseff Financial Times'a verdiği bir demeçte ise bu yıl 8 ila 10 milyar dolar arasında kredi vermeyi planladıklarını belirterek, "Amacımız verdiğimiz kredilerin yaklaşık %30'unu yerel para cinsinden vermek." dedi.

NDB'nin Güney Afrika'da kredi vermek için rand cinsinden borç ihraç edeceğini belirten Rousseff, "Aynı işlemi Brezilya'da real ile yapacağız. Ya para birimi takası yapmaya ya da borç vermeye çalışacağız. Ayrıca rupi cinsinden de yapılacak." dedi.

Yeni Kalkınma Bankası halihazırda yuan cinsinden kredi veriyor.

Yerel para cinsinden kredilerin yaygınlaştırılması ise BRICS ülkeleri tarafından kabul edilen, ticaret ve finansal işlemlerde dolara karşı alternatiflerin kullanılmasının teşvik edilmesine yönelik daha geniş bir hedefi destekliyor.

Çin’in diğer BRICS ülkeleriyle ticareti 330 milyar dolara ulaştı

Çin’in üyesi olduğu BRICS ülkeleriyle olan ticareti 10 yılda yıl bazında yüzde 19,1 oranında büyüyerek 2 trilyon 380 milyar yuan’a (yaklaşık 330,62 milyar dolar) ulaştı.

Resmi verilere göre, yine bu dönemde ve yıl bazında olarak, Çin’in ihracatı yüzde 23,9 kadar artarak 1 trilyon 230 milyar yuan, ithalatı ise yüzde 14,3 oranında artarak 1 trilyon 150 milyar yuan oldu.

Öte yandan bu ülkelerle ticareti, Çin’in bu yedi aylık sürede küresel bazda gerçekleştirdiği toplam dış ticaretin yüzde 10,1 kadarına ulaştı. Bu, gümrük makamlarına göre, yıl bazında yüzde 1, 6 kadar bir fazlalık oluşturuyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üye bulunduğu BRICS ülkeler grubu, dünya nüfusunun yüzde 41'ini, küresel hasılanın da yüzde 31'inden fazlasını oluşturuyor.

İLGİLİ HABER BRICS, alternatif küresel para arayışına girdi: Uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söyledi? Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı, ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlıyor. Peki uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söylüyor?
REKLAMI KAPAT X