Deutsche Bank, TL'ye destek olabilecek unsurları açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Deutsche Bank, TL'ye destek olabilecek unsurları açıkladı
Doviz.com
13.12.2023 17:16

Deutsche Bank ekonomistleri yayımladıkları son notta, TL’ye destek olabilecek unsurları açıkladı.

Eylül ayında Türk lirasıyla ilgili pozitif bir yaklaşıma geçen Deutsche Bank, yeni notunda da TL lehinde paylaşımda bulundu.

Aralarında Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay'ın da yer aldığı ekip tarafından hazırlanan notta, TL için carry trade işlemlerinin geri döndüğü belirtildi.

**Carry Trade, herhangi bir düşük faize sahip para birimini borçlanarak bu paranın yüksek faiz getiren bir para birimine yatırılması işlemidir. Carry Trade işlemlerinde genel olarak döviz kuru tarafında dalgalanmaların olabildiğince en az olduğu ülkeler tercih edilir çünkü volatilitesi düşük olan bir ülke, geri ödeme noktasında sürprizle karşılaşılması riskini en aza indirir.

Deutsche Bank ekonomistleri ayrıca carry trade girişlerinin ölçeğini tam olarak ölçmenin zor olduğunu ancak bu kapsamda üç göstergenin öne çıktığını ifade etti.

Bunlardan ilki TCMB'nin net rezervlerinde son haftalarda yaşanan kayda değer iyileşme oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri nasıl rekor seviyelere ulaştı? TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası rezervlerinin rekor seviyeye çıkmasının sebeplerini yorumladı.

Ekonomistler ayrıca TCMB'nin net rezervlerini artırmayı tercih etmemiş olsaydı, nominal dolar/TL kurunun mevcut seviyelerin bir miktar altında olmasının olası olduğuna da dikkat çekti.

Girişlere yönelik ikinci gösterge bankaların TCMB swaplarına göre ayarlanmış bilanço dışı döviz pozisyonunun tarihsel olarak carry girişleri ile ilişkilendirilen önemli bir sıçrama göstermesiydi.

Son olarak da bankaların döviz takas işlemlerinin hacmindeki artışa vurgu yapıldı.

TL'ye destek olacak unsurlar

Deutsche Bank ekonomistleri offshore pozisyonlanma artarken, TL carry trade'in önceki dönemlerinde ulaşılan seviyelerin hala çok uzağında olduğuna da dikkat çekerek, döviz volatilitesinin düşük olması ve diğer yüksek getirili gelişmekte olan merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesinin, TL'ye yardımcı olmaya devam edebileceğini gösterdiğini söyledi.

Son TCMB toplantısında beklenenden daha büyük bir faiz artırımı da dahil olmak üzere politikada son zamanlarda yaşanan yukarı yönlü sürprizlerin ve makroekonomik göstergelerdeki yeniden dengelenme işaretlerinin de TL’ye destek verebileceğini söyleyen ekonomistler, yapısal olarak özellikle yüksek enflasyon ve gelecek yılki yerel seçimlere ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında reel değerlemelerin risk oluşturmaya devam ettiğini de ifade etti.

Bununla birlikte Deutsche Bank ekonomistlerine göre yetkililer, enflasyonla mücadele, döviz kuru ve KKM mevduatlarının payının azaltılması arasındaki öncelikleri dikkatli bir şekilde dengeledikleri için takdiri hak etti. Bu kapsamda ekonomistlere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yakın zamanda işaret ettiği, yerel bankaların offshore swaplara ilişkin kısıtlamalarının gevşetilmesi piyasalar için bir diğer olumlu katalizör olacak.

Öte yandan, Deutsche Bank'a göre önümüzdeki toplantıda TCMB'nin faizleri daha da artırması carry trade için pozitif görüntünün artmasına destek sağlayacak.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs: Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor! Goldman Sachs, "Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor" başlıklı son raporunda, TL'de 'carry trade' işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün hale gelebileceğini belirtti. Banka raporda ayrıca dolar/TL’ye yönelik beklentilerini de açıkladı.
REKLAMI KAPAT X