Merkez Bankası rezervleri nasıl rekor seviyelere ulaştı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası rezervleri nasıl rekor seviyelere ulaştı?
Doviz.com
12.12.2023 14:45

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası rezervlerinin rekor seviyeye çıkmasının sebeplerini yorumladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri mayıs sonundan bu yana 41,7 milyar dolar artarak, 140,1 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesine çıktı TCMB toplam rezervleri, 1 Aralık haftasında 140 milyar 149 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise rezervlerdeki artışı işaret ederek, "Programımızın en önemli hedeflerinden birini gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Piyasaların da olumlu karşıladığı rezerv artışlarını, TCMB eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Kara, bankaların dış borç çevirme oranlarındaki artışı gösteren grafikle birlikte yaptığı yorumda, "Bankaların dış borç çevirme oranları son yılların en yüksek düzeyine geldi. Kasım-Aralık verisi (TCMB rezervleri) açıklandığında daha da arttığını göreceğiz. TCMB rezervlerinde son dönemde gözlenen artışın temel nedeni bu" dedi.

Kaynak: Hakan Kara - X

"Bankalar daha rahat döviz buluyor"

Kara, açıklamasını şu örnekle detaylandırdı:

"Bankanın borç çevirme oranının %100 olması 100 birim borcunun vadesi geldiğinde 100 birim tekrar borçlanması anlamına gelir. Bu durumda ülkeye giren net döviz sıfırdır.

Şimdi diyelim bankanın borç çevirme oranı %110'a çıksın. Bu durumda banka 100 birim borcunun ödemesi geldiğinde 110 birim borçlanıyor demektir. Yani ülkeye 10 birim ilave döviz getirmiştir."

Öte yandan yüksek borç çevirme oranının negatif algılanmaması gerektiğine de vurgu yapan Kara, bu durumun "bankaların eskiye göre daha rahat döviz bulabildiğine" işaret ettiğini söyledi.

İLGİLİ HABER 500 TL'lik banknot tartışmasında ekonomistlerin son yorumları Paranın satın alma gücünde yaşanan gerileme sonrasında alevlenen 500 TL'lik banknot tartışmasına yönelik ekonomistler değerlendirmede bulundu. İşte konuyla ilgili son yorumlar..
REKLAMI KAPAT X