Dolar, ABD'den gelen verilerden destek buldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, ABD'den gelen verilerden destek buldu
Doviz.com
24.02.2023 10:43

ABD'den gelen ekonomik veriler, Fed'in üç kez daha faiz artırabileceği beklentilerini artırarak dolar/TL'nin 18,88 seviyesine çıkmasını, dolar endeksinin ise 104 seviyesi üzerinde kalıcılaşmasını sağladı.

Dolar/TL, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,04 artışla 18,8811 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,08 düşüşle 1,0593 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,03 düşüşle 1,2016 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,07 artışla 104,6139 seviyesinden işlem görüyor.

Fed'in gelecek ayki toplantısında faizleri yeni zirve seviyelerine çıkarması beklentisi artarken, yatırımcılar Fed'in projeksiyonlarının veya nokta grafiklerinin 2024'te 100 baz puanlık gevşeme göstermeye devam edip etmediğine de odaklandı.

Ancak Fed üyeleri hafta boyunca daha uzun bir süre daha yüksek faiz artışlarını destekleyeceklerini bildirirken, faiz oranlarını düşürme konusuna ise pek sıcak bakmadı.

ING analistleri ise bu durumun doları yakın vadede ve potansiyel olarak 22 Mart FOMC toplantısına kadar destekleyebileceğini söyledi.

ING analistleri ayrıca Fed'in çarşamba günü açıklanan şubat ayı toplantı tutanaklarının duraklamaya dair hiçbir ipucu vermediğini ve Fed'in mart, mayıs ve haziran toplantılarında 25 baz puanlık üç artış daha yapması beklentilerine karşı çok az verinin olduğunu belirtti.

Ancak bazı piyasa katılımcıları mart toplantısından önce, hem ekonomik görünümün hem de enflasyonun Fed'in şahin duruşunu soğutacak kadar yumuşamasını bekliyor.

Bu beklentiye sahip piyasa katılımcıları ise bugün açıklanacak enflasyon verilerinden düşüş bahislerini artırma şansı arayacak.

ING analistleri konuyla ilgili pylaştıkları bir notta, "Bir sonraki anlamlı ABD verisi, ocak ayı çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları) verisi olacak, ancak bu veri bile aylık çekirdek enflasyonun %0,3'ten %0,4'e yükseldiğini gösterebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Janney Montgomery Scott ise bir notunda, doların artık aşırı satılmadığını bu nedenle daha fazla ralli çabalarının biraz hızlanabileceğini kaydetti.

Teknik anlamda ise analistler dolar endeksinin 200 günlük hareketli ortalamasına yaklaştıkça önündeki zorlukların artabileceğini belirtirken, bu göstergenin şu anda 106 bölgesinin yakınında bulunduğunu ve 105-106 aralığının analistlerin de kısa vadeli hedef aralığını kapsadığını bildirdi.

REKLAMI KAPAT X