Dolar ABD TÜFE verisi ardından değer kaybetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar ABD TÜFE verisi ardından değer kaybetti
Doviz.com
14.10.2022 10:17

ABD TÜFE verisinin beklentiler üzerinde yükselmesine rağmen dolar, perşembe günü diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.

Dolar endeksi, perşembe günkü yaşadığı kayıpların ardından, bugün 112,5071 seviyesinde yatay işlem görüyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki geri çekilmeyle perşembe günü 18,50 seviyesine indikten sonra 18,5851 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Euro/dolar, iki haftanın en düşük seviyesine yaklaştıktan sonra tekrar toparlanarak 0,9773 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD TÜFE verisinin ağustos ayında %0,1 yükselmesinin ardından, eylül ayındaki artışın aylık bazda %0,4 olduğu açıklandı. Ekonomistler TÜFE'nin aylık bazda %0,2 artmasını bekliyordu.

Eylül ayına kadar olan 12 aylık dönemde ise ABD TÜFE verisi, ağustos ayındaki %8,3'lük yükselişin ardından %8,2 arttı. Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık %8,1 artması yönündeydi.

Dolar, beklenenden daha yüksek gelen ABD TÜFE verisinin ardından, bazı yatırımcıların piyasanın veriye verdiği ilk tepkinin aşırı yüksek olduğunu düşünmesiyle, perşembe günü çoğu para birimi karşısında değer kaybetti.

ABD TÜFE verisi sonrasında yatırımcılar, ABD ekonomisi için enflasyonist şokların en kötüsünün artık geçtiğine dair bahislerini de artırmaya başladı. Bu durum hisse senedi piyasalarında ve diğer riskli varlıkların çoğunda yükselişe sebep oldu.

Ancak Fed'in sürekli olarak, faiz oranlarını keskin bir şekilde artırmaya devam edeceğini belirtmesi, yatırımcıların riskli varlıklara olan ilgisinin kısıtlı kalmasına yol açıyor.

New York'taki BMO Capital Markets Başkanı Greg Anderson, "TÜFE'ye verilen ilk tepki abartılıydı. Dolarda kısmi bir geri dönüş sürpriz olmamalı ancak tam bir geri dönüşten bahsetmek için henüz erken.” ifadesini kullandı.

Laffer Tengler Investments Başkanı Arthur Laffer, "Fed şu anda enflasyonu kontrol altına almak zorunda, Fed, faizleri artırdıkça yumuşak iniş de hayalci bir düşünceye dönüşecek." değerlendirmesinde bulundu.

Analistler gelecek ay gerçekleştirilecek Fed’in para politikası toplantısında, 100 baz puanlık bir faiz artışı için %9,1 ve 75 baz puanlık bir faiz artışı için %90,9 olasılık olduğunu belirtti.

Ekonomistler, Fed’in şahin bir politikayla faiz artırmaya devam etmesinin, doların tekrar güvenli liman olarak algılanması için oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X