Dolar adım adım zirveye çıkıyor: Dolar/TL'de takip edilecek seviyeler neler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar adım adım zirveye çıkıyor: Dolar/TL'de takip edilecek seviyeler neler?
Doviz.com
31.10.2023 11:16

Dolar/TL, Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde 28,53 seviyesine ulaştıktan sonra gün içi işlemlerde 28,28 seviyesinde denge kazandı. Peki aracı kurumlar dolar kurunda hangi seviyeleri takip ediyor? İşte detaylar..

Haftanın ikinci işlem gününde dolar kurunda yukarı yönlü ivme devam ederken, Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde 28,53 ile yeni bir rekor seviye test edildi.

Bankalararası piyasanın açılmasıyla ise kur 28,28 seviyesinde denge kazandı. Böylelikle kur, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 51'lik artış kaydetti.

Kurda takip edilecek seviyeler neler?

Şeker Yatırım’ın paylaştığı strateji raporuna göre haftaya yükselişle başlayan dolar kurunda direnç olarak 28,3020 ve 28,3610 seviyeleri, destek olarak ise 28,1126 ve 28,0482 seviyeleri takip edilmeli.

Ahlatcı Yatırım'ın raporuna göre ise sınırlı hareketler görülen kurda, 28,30 seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,40 ve 28,50 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenmeli.

Piyasalardaki son gelişmeler

Piyasa katılımcıları ayrıca dolar/TL'deki yukarı yönlü ivmelenmenin ortasında TCMB'nin son uygulama talimatının tahvil ve mevduat faizleri üzerindeki etkisini takip ediyor. Buna göre TCMB, geçen hafta açıkladığı kapsamlı sadeleşme adımlarının zorunlu karşılık ve komisyon uygulamalarına yönelik talimatını da bankalara gönderdi.

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise hamlelerin toplamda TL mevduatları ve TL mevduat faizini artıracak bir adım olduğunu belirtti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de geçtiğimiz hafta açıklanan düzenlemelere ilişkin değerlendirmesinde, atılan adımların mevduat faizlerinde son iki haftada görülen düşüşü tersine çevirebileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABER Merkez'den TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünkü faiz kararının ardından Türk Lirası’na (TL) geçişi özendirecek yeni adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Faizlerde yükseliş beklentisinin ardından dün itibarıyla 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 34,46 seviyesinden, Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) ise 408 baz puan seviyesinden fiyatlandı.

Kaynak: A1 Capital

Yurt içinde ayrıca bugün saat 15.30'da başlaması beklenen Kabine toplantısı piyasaların yakın takibinde olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın jeopolitik taraftaki son açıklamaları geçtiğimiz hafta özellikle borsada sert hareketliliğe sebep olmuştu.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından borsada sert düşüş: Borsa iki kez devre kesti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e dönük tepki açıklamalarından sonra borsadaki kayıpların %7'ye ulaşması sonrasında devre kesici uygulamasına geçildi.

Bu kapsamda, Türkiye’nin iç ve dış siyasi gelişmelerinin ele alınacağı bugünkü Kabine toplantısında İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların ve ekonomideki gelişmelerin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu sebeple toplantının döviz, borsa ve altın yatırımcılarının da takibinde olması önem arz ediyor. 

İLGİLİ HABER Kabine bugün toplanacak: Gündemde hangi başlıklar yer alacak? Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe’de toplanacak. Türkiye’nin iç ve dış siyasi gelişmelerinin ele alınacağı toplantıda İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar, ekonomideki gelişmeler ile memur ve emekli zammının gündeme gelmesi bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X