Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından borsada sert düşüş: Borsa iki kez devre kesti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından borsada sert düşüş: Borsa iki kez devre kesti
Doviz.com
25.10.2023 16:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’e dönük tepki açıklamalarından sonra borsadaki kayıpların %7'ye ulaşması sonrasında devre kesici uygulamasına geçildi.

Son haftalarda lira bazlı olarak yeni rekor denemeleri yapan BIST 100 endeksi, Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararı öncesinde kar realizasyonu yapan yatırımcıların ve siyasilerden gelen açıklamaların etkisiyle kayıplarını genişletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün partisinin grup toplantısında İsrail-Hamas savaşını ele alarak bölgeye yönelik olarak “Canlı kalmış ölülerle dolu dünyada biz hakikati haykırmaya, siyasi hatta gerekirse askeri önlemleri hayata sokmaya devam edeceğiz. Ne yapabiliyorsak yapacağız. İnancımızın gereği olan duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Filistin’e fayda getirmeyecek adımlara tevessül etmeyeceğiz. Gerisinde binlerce yıllık devlet aklı olan Türkiye Cumhuriyeti’yiz biz” ifadelerini kullanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından BIST 100 endeksindeki kayıplar ise gerilimin artabileceği endişesiyle büyümeye başlamıştı.

Buna göre endeks, yarınki kritik faiz kararı öncesinde bugün en yüksek 8084 seviyesini gördükten sonra 7430 seviyesine kadar geriledi.

Sektör bazlı bakıldığında da bankacılık endeksi yüzde 6,65, holding endeksi ise yüzde 6,27 değer kaybı yaşadı.

İLGİLİ HABER Faiz kararına bir kala merak edilenler: Faiz borsa için tehdit mi? TCMB yarın kritik bir toplantının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, Merkez Bankası’nın faiz kararı borsa için tehdit oluşturuyor mu? İşte uzmanların konuyla ilgili yorumları..

Borsadaki düşüş derinleşince iki kez devre kesici uygulandı

Borsa İstanbul'da kayıpların yüzde 5'e ulaşmasından sonra ise devre kesici uygulandı. Buna göre Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Saat 16.49:54 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasası'ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasası'nda sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikalarında ve emtia sertifikalarında saat 17.09:54'te tek fiyat emir toplama, 17.14:54'te eşleştirme yapılacak ve 17.19:54'ten itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasası'nda tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 17.09:54'te tek fiyat emir toplama yapılacak ve 17.19:54'ten itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler, 17.19:54'ten itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir."

Borsada işlemler yeniden başladıktan sonra, düşüşün yüzde 7’yi geçmesinin ardından ise ikinci kez devre kesici uygulamasına gidildi.

İLGİLİ MAKALE Borsada devre kesici nedir? VBTS çeşitleri nelerdir? Borsada devre kesici nedir? VBTS çeşitleri nelerdir?
REKLAMI KAPAT X