Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi?
Doviz.com
19.10.2023 10:43

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu. Peki ekonomistler para politikasında atılacak adımları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

Foreks Haber’in 22 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği beklenti anketi sonuçlandı. Ankette en yüksek tahmin yüzde 35,00 olurken, en düşük tahmin ise faizlerin yüzde 32,50 seviyesine çıkartılacağı yönünde oldu. Ankette böylelikle medyan tahmin yüzde 35 olurken, ortalama tahmin yüzde 34,00 seviyesinde gerçekleşti. 22 ekonomistin 12'si 500 baz puan, 6'sı 250 baz puan, 3'ü 300 baz puan, 1'i ise 400 baz puanlık faiz artırımı öngörüsünde bulundu.

Ankette, 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini ise yüzde 40,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 45,00, minimum beklenti ise yüzde 33,00 oldu. Geçen ayki ankette medyan tahmin yüzde 35,00 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 45,00 ila yüzde 30,00 bandında gerçekleşmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise faiz kararını 26 Ekim Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak.

TCMB, 22 Haziran 2023 toplantısında faizi 650 baz puan, temmuz ayında 250 baz puan, ağustos ayında 750 baz puan, eylül ayı toplantısında ise 500 artırmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

Ekonomistler ne söyledi?

Deniz Yatırım Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek ise ekonomim’e yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın sıkılaşmaya devam edeceğini dile getirerek, Para Politikası Kurulu toplantısında da bir problem olacağını düşünmediğini ifade etti.

Gödek, Merkez Bankası'nın önceliğinin hala parasal sıkılaştırma ve enflasyon beklentilerini iyileştirme olduğunu vurgulayarak, para politikasının TL varlık fiyatlamalarındaki dalgalı seyirden etkilenmeyeceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

Tacirler Yatırım Ekonomisti Ekin Çınar ise TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 26 Ekim tarihinde politika faizini 300 baz puan artırarak yüzde 33 seviyesine çekmesini beklediklerine işaret ederek, "PPK toplantısının ardından ise 2 Kasım’da gerçekleşecek olan Enflasyon Raporu sunumuna odaklanacağız. Mevcut durumda %33 seviyesinde bulunan TCMB 2024 yıl sonu tahmininde bir revizyon olup olmayacağı önemli olacak." dedi.

Çınar, TCMB’nin 2024 yıl sonu beklentisinde yukarı bir revizyona gitmesi durumunda kasım ayı toplantısında da politika faizinde benzer bir ayarlama yapmasının beklenebileceğine işaret ederek, yıl sonu politika faizi beklentilerinin yüzde 35 seviyesinde bulunduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABER HSBC, Merkez Bankası’na yönelik faiz tahminini açıkladı HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında 250 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklediğini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X