Dolar, azalan risk iştahı sonrasında güvenli liman algısından destek buluyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, azalan risk iştahı sonrasında güvenli liman algısından destek buluyor
Doviz.com
03.02.2023 12:41

Dolar, Silikon Vadisi'nin teknoloji devlerinden gelen zayıf bilançoların piyasalarda risk iştahını azaltmasının ardından yükselişe geçti.

Dolar/TL, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,13 artışla 18,8237 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,05 artışla 1,0917 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,12 düşüşle 1,2219 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,01 artışla 101,7255 seviyesinden işlem görüyor.

Apple ve Silikon Vadisi'nin diğer teknoloji devleri yılın son çeyreğine ilişkin raporlarını paylaştı. Teknoloji sektörünün bilançolarında ise genel olarak zayıflık dikkat çekti.

Bu gelişmeyle birlikte Fed'in çarşamba günü enflasyon görünümüne ilişkin daha yumuşak bir dil kullanması sonrasında artan risk iştahı ise gerileme göstererek doların yükselişine destek oldu.

Doların son 24 saatteki en büyük kazancı ise İngiltere Merkez Bankası'nın perşembe günü 50 baz puanlık bir artıştan sonra faiz oranlarını artırmayı bitirmiş olabileceğini ima etmesinin ardından sterlin karşısında oldu. Bu mesaj piyasanın beklediğinden daha güvercin bir mesaj olması sebebiyle, sterlinin dolar karşısında güç kaybetmesini sağladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın gelecek ay 50 baz puanlık bir artırım daha yapılmasını önermesinin ardından euro ise sterline göre daha iyi bir performans gösterdi. Yine de piyasalar, ekonomi durgunlaştıkça ECB'nin faiz oranlarını düşürmek zorunda kalacağına dair büyük bahisler oynayarak, bu yönlendirmeyi büyük oranda göz ardı etti. Bunun ardından 2 yıllık Alman tahvil getirileri 20 baz puanın üzerinde düşerken, 10 yıllık İtalyan getirileri de 33 baz puan geriledi ve üç haftalık kademeli artışları tersine çevirdi.

Deutsche Bank stratejisti Ulrich Stephan ise paylaştığı sabah notunda, "ECB’nin faiz artırım döngüsünü duraklatacağı ya da sonlandıracağı henüz kesinleşmiş değil. Ancak finansal piyasalar şu anda toplantı öncesine kıyasla daha yüksek bir olasılık bekliyor." ifadelerini kullandı.

Dolar endeksi ise bu gelişmelerin ardından çarşamba günkü basın toplantısından bu yana yaşadığı kayıpların neredeyse tamamını geri aldı.

Piyasanın yeni odağı ise ocak ayı iş gücü piyasası hakkında fikir verebilecek ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. Tarım dışı istihdamın üst üste dördüncü ayda da yavaşlayarak 185.000'e gerilemesi bekleniyor. Ancak analistler, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun her yılın başında veri derlemesinde yaptığı çeşitli değişiklikler nedeniyle rakamların yorumlanmasının daha da zorlaşacağı konusunda uyarıyor.

REKLAMI KAPAT X