Dolar dengelenirken euro parite üzerinde kalmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar dengelenirken euro parite üzerinde kalmaya çalışıyor
Doviz.com
27.10.2022 12:46

Dolar, yaşadığı kayıpların ardından perşembe günü dengelenirken; euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı öncesinde paritenin üzerinde kalmaya çalışıyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:45 itibarıyla 18,6108 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün açıklanacak faiz kararı öncesinde %0,44 düşüşle 1,0037 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL, 18,8400 seviyesine çıktıktan sonra %0,44 düşüşle 18,6873 seviyesinden işlem görüyor.

Doları diğer altı para birimi karşısında ölçen dolar endeksi ise, daha önce bir ayın en düşük seviyesi olan 109,6707'e düştükten sonra, 110,1070 seviyesinden işlem görüyor.

Bu hafta açıklanan, ABD'de ev fiyatlarının ağustos ayında düştüğünü ve yeni ev satışlarının eylül ayında gerilediğini gösteren konut verileri, Fed'in agresif sıkılaştırma döngüsünün halihazırda ekonomiyi yavaşlatmakta etkili olduğunu gösterdi.

ING analistleri paylaştıkları bir notta, "Konut sektörünün Fed'in kısıtlayıcı politikasına karşı hassas olduğu yeterince açık ancak Fed’in enflasyonla mücadelesinin başarıya ulaştığını söylemek için ABD ekonomisinin diğer sektörlerinin yavaşladığını da görmek önemli olacak." dedi.

Fed'in faiz artırımı konusundaki agresif tutumunu yumuşatacağı yönündeki piyasa beklentilerinin artmasıyla, euro/dolar parite değerinin üzerine çıkmıştı.

National Australia Bank kıdemli döviz stratejisti Rodrigo Catril ise, "Bizim düşüncemiz, temelde hala doların lehine olan faktörler olduğu yönünde. Fed'in yapacak daha çok işinin olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Catril ayrıca, "ECB'nin ne kadar büyüklükte bir faiz artışına gideceği de piyasalar için oldukça önemli olacak." değerlendirmesinde bulundu.

ECB'nin rekor Euro Bölgesi enflasyonuyla mücadele etmek için faiz oranını agresif bir şekilde artırması beklentisi de, euronun parite değeri üzerine çıkmasına destek oldu.

Bu sebeple piyasalar, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına odaklandı. ECB’nin para politikası toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışı yapması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X