Dolar, dirençli ABD istihdam piyasasından destek bularak yükseliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, dirençli ABD istihdam piyasasından destek bularak yükseliyor
Doviz.com
06.01.2023 10:07

ABD'den gelen ekonomik verilerin güçlü iş gücü piyasasına işaret ederek Fed'in agresif faiz artışlarına devam etmesi beklentilerini artırmasıyla dolar/TL rekor tazelerken, dolar endeksi ise yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,06 artışla 18,7748 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,07 düşüşle 1,0512 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,01 düşüşle 1,1905 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,12 artışla 105,2708 seviyesinden işlem görüyor.

Perşembe günü açıklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamının geçen ay 235.000 kişi artarak 150.000 kişilik artış beklentisinin üzerinde gerçekleştiği görüldü.

ABD'den gelen bir başka veriyse, yeni işsizlik maaşı başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta son üç ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve işten çıkarmaların aralık ayında %43 azaldığını gösterdi.

ABD'de iş gücü piyasasının güçlü duruşunu gösteren bu veriler ise Fed'in enflasyonla mücadelesi kapsamında uyguladığı agresif faiz artışlarında bir neden olarak sunduğu sıkı iş gücü piyasasının sürdürdüğüne ve Fed'in faiz artışlarına devam edebileceğine işaret etti.

ANZ Asya Araştırma Müdürü Khoon Goh, "Teknoloji sektöründeki iş kayıplarıyla ilgili veriler henüz genel istihdam verilerine yansımadı, bu da ekonominin diğer bölümlerinden çalışanlara hala güçlü bir talep olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar ise Fed'in iş gücü piyasasını incelerken yakından takip ettiği bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerini beklemeye başladı.

Ekonomistler, ABD ekonomisinin aralık ayında 200.000 kişiye istihdam sağlamasını bekliyor. 

Khoon Goh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yukarı yönlü bir sürprizle karşılaşırsak, bu durum Fed'i faiz artırımına devam etme konusunda kararlı tutacaktır." dedi.

REKLAMI KAPAT X