Dolar endeksi üç buçuk ayın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi üç buçuk ayın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
01.12.2022 10:50

Dolar endeksi, Fed Başkanı Jerome Powell'ın aralık ayında faiz artırım hızının muhtemelen yavaşlayacağını söylemesinin ardından üç buçuk ayın en düşük seviyesine indi.

Dolar/TL, dolar endeksindeki düşüşe rağmen yatay hareketlerine devam ederek 18,6390 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,28 artışla 1,0437 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, 11 Ağustos tarihinde gördüğü 105,1007 seviyesine yaklaşarak 105,5666 seviyesinden işlem görüyor.

Fed’in para politikasında izleyeceği yola ilişkin belirsizlik nedeniyle dolar endeksi bir önceki seansta %1'in üzerinde değer kaybettikten sonra, Powell’ın konuşmasıyla kayıplarını artırarak 3,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brookings Enstitüsü'nün Washington'da düzenlediği etkinlikte konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, daha küçük faiz artışlarına işaret ederken, yüksek enflasyon nedeniyle ABD’de faiz oranlarının beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Beklentilerin altında gelen son enflasyon verisinin de şaşırtıcı olduğunu da belirten Powell, bu enflasyon verisine rağmen hala faiz artırım politikalarının işe yaradığına ve enflasyonun kesin olarak düştüğüne ikna olmak için erken olduğunu belirtti.

Para politikasında aşırı sıkılaştırma yaparak ekonomik görünümü daha zorlayıcı bir hale getirmek istemediklerini de belirten Powell, "Ancak enflasyon konusunda ilerlememiz gereken daha çok yolumuz var." dedi.

Fed üyelerinin son haftalarda yaptığı açıklamaların ardından Powell’ın konuşması da, gelecekteki faiz artışlarının enflasyonun seyrine bağlı olacağı fikrini güçlendirdi.

Ayrıca dün yayımlanan Fed'in Bej Kitap raporu, enflasyon ve yükselen faizlere ilişkin belirsizlik nedeniyle ABD ekonomisine yönelik artan kötümserliğin altını çizdi.

Bu karamsar ortamda, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz oranlarında aralık ayından itibaren yavaşlamaya gidilebileceğini belirtmesi ise piyasalarda risk iştahının artarak güvenli liman para biriminin değer kaybetmesine yol açtı.

REKLAMI KAPAT X