Dolar endeksi yeni haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi yeni haftaya yükselişle başladı
Doviz.com
28.11.2022 10:02

Çin'de artan vakalar sonrasında getirilen Covid-19 kısıtlamalarına karşı düzenlenen protestoların finans piyasalarını sarsması ve tedirgin yatırımcıların güvenli liman dolara yönelmesiyle, dolar endeksi yeni haftaya yükselişle başladı.

Dolar/TL, yatay hareketlerine devam ederek, bugün saat 10:00 itibarıyla 18,6267 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,35 düşüşle 1,0371 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,23 artışla 106,2012 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'de Covid-19 protestoları, pazar gecesi Şangay'da yüzlerce gösterici ve polisin çatışması sonrasında birkaç şehre daha yayıldı.

Protestoların nadir görüldüğü Çin’de, daha önce sık yaşanmayan bu hareketlilik sonucunda Pekin'in duruma nasıl tepki vereceğine dair belirsizliklerin artmasıysa yatırımcıların çekimserliğini artırdı.

Pepperstone Araştırma Müdürü Chris Weston, "Gördüğümüz yükselen tansiyon ve protestolar bölge sakinlerinin tepkisini yansıtıyor. Açıkçası bu tepkiyi bu seviyede beklemiyorduk." dedi.

Weston ayrıca, "Şimdi, hükümetin protestoculara vereceği tepkiye bakıyoruz. Hükümetin tepkisi çok öngörülemez. Bu sebeple yatırımcılar riskten kaçmak isteyebilir." dedi.

Sıkı Covid-19 kısıtlamaları ayrıca, Çin ekonomisine de ağır bir darbe vurdu. Bunun sonucunda yetkililer büyümeyi canlandırmak için çeşitli önlemler aldı. Son olarak cuma günü, ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası (PBOC), bankalar için zorunlu karşılık oranını (RRR) 5 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere 25 baz puan (bps) azaltacağını söyledi.

ING Çin Başekonomisti Iris Pang ise, "Eğer zorunlu karşılıkların indirimi PBOC'nin uygulayacağı tek politika hamlesiyse, bu banka kredilerinde önemli bir artışa yol açmayabilir." dedi.

Pang ayrıca, "Şirketler şu anda yüksek Covid-19 vakaları sebebiyle daha zayıf perakende satışlar ve tamamlanmamış konut projeleri nedeniyle düşen ev fiyatlarıyla karşı karşıya." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak, Çin'deki son gelişmeler, geçtiğimiz hafta açıklanan Fed’in kasım ayı toplantı tutanaklarının etkisiyle düşen dolar endeksinin değer kaybını engelledi.

Piyasalar Fed'in kasım ayı toplantı tutanaklarının yayımlanmasının ardından faiz artırımlarında yavaşlanabileceğini fiyatlamaya başlamıştı.

Bank of Singapore FX stratejisti Moh Siong Sim, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Piyasa, Fed'in 50 baz puanlık faiz artışına ve belki de gelecek yıl bir duraklamaya gidebileceğini düşünüyor.” dedi.

Ancak, belirsizliklerin artmasıyla yatırımcıların güvenli liman para birimine geçiş yapması, dolar endeksinin yaklaşık son dört ayın en düşük seviyesi olan 105,30 seviyesinden uzaklaşmasını sağladı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ise, çarşamba günü Brookings Enstitüsü'nde ABD ekonomisi ve iş gücü piyasasının görünümüne ilişkin bir konuşma yapması ve ABD'nin para politikası görünümüne ilişkin daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.

Ayrıca, cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi de iş gücünün görünüme ilişkin verebileceği ipuçları sebebiyle yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X