Dolar, euro karşısında 9 ayın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, euro karşısında 9 ayın en düşük seviyesinde
Doviz.com
25.01.2023 10:18

Avrupa ve ABD'den gelen iş faaliyetleri verilerinin ardından dolar, euro karşısında değer kaybını sürdürerek 9 ayın en düşük seviyesine indi.

Dolar/TL, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,05 artışla 18,8095 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,25 artışla 1,0907 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,05 düşüşle 1,2329 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,13 düşüşle 101,8197 seviyesinden işlem görüyor.

Avrupa'dan gelen veriler, Euro Bölgesi iş faaliyetlerinin ocak ayında sürpriz bir şekilde ılımlı büyümeye geri döndüğünü gösterdi. Almanya'da ise hizmet sektörü faaliyetleri haziran ayından bu yana ilk kez genişleme gösterdi.

Ekonominin güçlü kaldığını gösteren bu veriler ise Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleye yönelik atacağı adımlar için uygun bir zeminin oluşturulduğuna işaret etti.

Monex USA'den Juan Perez ise verilerin açıklanmasının ardından "Küresel resesyon riski artana kadar euro değer kazanmasını sürdürebilir." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de ise eylül ayından bu yana ilk kez hem imalat hem de hizmet sektörlerinde gerileme dururken, ticari faaliyetler ocak ayında daralmasını sürdürdü.

Juan Perez, "ABD'den gelen veriler ekonomi için pek iyimser değil gibi görünüyor ancak ekonominin daha fazla faiz artırımını kaldıracak kadar dirençli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Fed fon vadeli işlemleri ise Fed'in yılın ilerleyen dönemlerinde faizleri düşürmeye başlamadan önce haziran ayına kadar sadece iki çeyrek puanlık faiz artışı daha yaparak %5 civarındaki zirveye ulaşacağını öngörüyor.

Perez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "PMI verilerinin Fed'in genişlemesini engelleyebileceği açık bir gerçek ancak ekonominin birçok kişinin düşündüğü gibi bir darbe almadığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak, ABD verilerinin ardından dolar, bir önceki seansta gördüğü 9 ayın en düşük seviyelerine yakın seyretmeye devam ediyor.

Sterlin ise İngiliz özel sektör ekonomik faaliyetlerinin ocak ayında son iki yılın en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından dolar karşısında diğer para birimlerine kıyasla daha kötü bir performans sergiledi. 

Monex Europe FX stratejisti Simon Harvey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İleriye baktığımızda da sterlinin Avrupa para biriminden daha düşük performans göstermeye başlamasını bekleyebiliriz." dedi.

REKLAMI KAPAT X