Dolar, faiz kararlarıyla geçecek haftaya yatay başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, faiz kararlarıyla geçecek haftaya yatay başladı
Doviz.com
30.01.2023 10:48

Dolar, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) da para politikası toplantısını gerçekleştireceği haftaya yatay bir başlangıç yaptı.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,02 artışla 18,8091 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,05 düşüşle 1,0860 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,07 düşüşle 1,2381 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,05 artışla 102,0074 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, bu hafta gerçekleştirilecek bir dizi merkez bankası toplantısı öncesinde pazartesi günü sekiz ayın en düşük seviyesinden uzaklaşırken, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentilerinin daha şahin merkez bankalarına kıyasla güvercin kalması sebebiyle kazançlar sınırlı kaldı.

Ancak dolar endeksi, Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı ve faiz oranlarının daha önce korkulduğu kadar yükselmek zorunda kalmayacağı yönündeki beklentilerin artmasıyla üst üste dördüncü aylık kaybını yaşamaya hazırlanırken; Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yoğun faiz kararlarıyla geçecek haftaya yatay bir başlangıç yaptı.

National Australia Bank (NAB) FX stratejisti Rodrigo Catril, "Piyasa merkez bankalarının nasıl davranacağını değerlendirmeye çalışırken biraz aralıklı işlem yapacağız. Bence her üçü için de ne yaptıklarından çok ne söyledikleri önemli olacak." dedi.

Kritik faiz kararlarıyla geçecek haftada, Fed'in 25 baz puanlık bir faiz artışı yapması beklenirken; piyasa katılımcıları, BoE ve ECB'nin faizleri 50 baz puan artırmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Son olarak dolar karşısında yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyesine ulaşan euro, ECB politika yapıcılarının şahin söylemlerinden ve Euro Bölgesi'nde derin resesyon korkularının azalmasından destek bulmuştu. Politika yapıcıların söylemlerini ne doğrultuda gerçeğe dönüştürecekleri küresel piyasalar tarafından yakından takip edilecek. 

REKLAMI KAPAT X