Dolar kayıplarını geri almaya çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kayıplarını geri almaya çalışıyor
Doviz.com
10.11.2022 12:04

Dolar endeksi, ABD enflasyon (TÜFE) verisi öncesinde kayıplarını geri almaya çalışıyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla 18,6074 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi%0,12 artışla 110,6042 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, parite değerine yakın bir seyir izleyerek 0,9990 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, ABD’de mali politikalar üzerindeki belirsizliklerin artmasıyla geçtiğimiz günlerde derin bir düşüş yaşamıştı.

Yatırımcılar, dolar endeksindeki düşüşün devam edip etmeyeceğini öğrenmek için bugün TSİ 16:30'da açıklanacak ABD TÜFE verisine odaklandı.

Anketlere göre ekonomistler, ABD'de tüketici fiyat endeksinin ekim ayında yıllık bazda %8 artış göstermesini bekliyor.

Ekonomistler ayrıca, bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin, Fed'in gelecek dönemlerde para politikasında atacağı adımlar üzerinde önemli bir etkisinin olacağını belirtiyor.

Enflasyon verisinde beklentilerin üzerinde gelebilecek bir gerileme, Fed’in gelecek dönemlerde faiz artışlarında yavaşlama ihtimalini artırırken; beklentilerin üzerinde gelebilecek bir yükseliş, Fed’in gelecek dönemlerde para politikasında daha agresif davranmasına yol açabilir.

Konuyla ilgili olarak Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in faiz artırım oranlarını dengelemesi gerektiğini belirterek, “Faizleri aşırı yükseltmenin bir sonucu olan ekonomik zayıflıklar göz ardı edilmemeli.” dedi.

Piyasalar, birçok Fed yetkilisinin bu fikri benimsediğini dile getirmesinin ardından Fed’in aralık ayında gerçekleştirilecek para politikası toplantısında faizleri 50 baz artırma ihtimalini %66 olarak fiyatladı.

Ancak, Saxo Markets piyasa stratejisti Charu Chanana, "Enflasyon yavaşlasa bile, %2'lik hedeften hala çok uzakta olduğumuz göz önüne alındığında, güvercin bir politika için erken olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise, “Fed'den güvercin bir dönüş beklemek için henüz çok erken. Fed, faiz oranlarını yükseltmeye devam edecektir.” dedi.

Bu aynı zamanda Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta yaptığı, "bankanın faiz artırım hızını düşürmeyi değerlendireceği ancak ABD'de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı" yönündeki açıklamaya paralel bir görüş oldu.

REKLAMI KAPAT X