Dolar kuru 19 TL seviyesinin üzerinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kuru 19 TL seviyesinin üzerinde
Doviz.com
16.03.2023 11:21

Credit Suisse'in mali raporlarındaki zayıflıkların ortaya konulmasının ardından alevlenen küresel bankacılık krizinin ardından dolar kuru bugün itibarıyla 19 TL seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Dolar/TL, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,05 artışla 19,0012 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,50 artışla 1,0629 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,44 düşüşle 103,94 seviyesinden işlem görüyor.

Credit Suisse'in salı günü yayımlanan 2022 yıllık raporunda, finansal raporlama üzerindeki iç kontrollerde görülen önemli zayıflıklara atıfta bulunularak, müşteri çıkışlarının henüz engellenemediği belirtildi.

Bu gelişmenin ardından Credit Suisse hisseleri, en büyük yatırımcısının holdingin büyüklüğüyle ilgili yasal sorunları gerekçe göstererek hissesini artıramayacağını söylemesinin de etkisiyle dünkü seansta %24,2 değer kaybetti.

İsviçreli banka hisselerinde yaşanan bu gelişmenin etkisiyle Avrupa bankacılık endeksi de %6,9 düşerek yaklaşık 13 ayın en büyük kaybını yaşadı. Bunun ardından Avrupa ve ABD tahvil getirilerinde de düşüş hızlanırken; yatırımcılar, Fed ve diğer merkez bankalarının enflasyonu engellemek için faiz oranlarını artırmaya devam edip etmeyeceğini görmeyi beklemeye başladı.

CIBC Capital Markets Kuzey Amerika döviz stratejisti Bipan Rai ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Credit Suisse ile ilgili endişe aslında bu krizin küresel bankacılık sorununa dönüşüp dönüşmeyeceğiyle ilgili" değerlendirmesinde bulundu.

Adams Funds CEO'su Mark Stoeckle ise Credit Suisse'in yaşadığı zorlukların Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın yaşadığı durumdan farklı olduğunu belirterek, "Herkes yıllardır Credit Suisse'in kötü yönetimini ön sıradan izliyor. Bu yüzden bu durum yeni bir gelişme değil." ifadelerini kullandı.

Bu gelişmelerle birlikte küresel piyasalar ise bugün TSİ 16:15’te açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını beklemeye başladı.

Yaşanan bankacılık krizi ise Avrupa Merkez Bankası'nın faiz beklentilerini de bir miktar değiştirdi.

Analistler, Credit Suisse'in İsviçre Merkez Bankası'ndan (SNB) yaklaşık 54 milyar dolarlık kaynak sağladığını duyurmasıyla piyasalarda risk algısının azaldığını belirterek, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin 50 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin yüzde 14 seviyesine kadar gerilediğini ve bankanın faiz artırımlarına 25 baz puanla devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

REKLAMI KAPAT X