Dolar kuru 30 liranın eşiğinde: Gözler Moody's ve New York'ta

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kuru 30 liranın eşiğinde: Gözler Moody's ve New York'ta
Doviz.com
10.01.2024 11:50

Eylül ayından bu yana sınırlı yükselişini sürdüren dolar/TL, 30 lira eşiğine geldi. Piyasalar ise dolardaki kademeli yükselişin ortasında Moody's’in olası kredi notu güncellemesini ve Merkez Bankası'nın New York'ta gerçekleştireceği Yatırımcı Günü toplantısını beklemeye başladı.

Geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana küresel çapta kırılgan bir görünüm sunan dolar endeksi, aralık ayının sonu itibarıyla psikolojik destek olan 100 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak yeni yılla birlikte dolar endeksindeki temkinli görünüm yerini kayıpları telafi arayışına bıraktı.

Bu kapsamda geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi de faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesine yol açarak doların küresel çapta güç kazanmasına destek oldu. Böylelikle dolar endeksi yeni haftada 102 seviyesinin üzerinde konsolide olmayı başardı.

Dolar endeksindeki toparlanma umutlarının ortasında dolar/TL ise kademeli yükselişini sürdürerek bugün saat 11.30 itibarıyla 29,9720 liraya çıktı.

İLGİLİ ANALİZ Dolar endeksinde ilerleyiş Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalarla desteklendi Dün Fed üyelerinden gelen şahin tondaki açıklamalar dolardaki pozitif görünümü desteklerken piyasaların faiz indirimi senaryolarını fiyatlaması, dolarda yukarı - yatay seyrin sürmesini sağladı.

Gözler Moody's ve New York'ta

Piyasalar ise haftanın kalanında, Moody's’in olası kredi notu güncellemesini ve Merkez Bankası'nın New York'ta gerçekleştireceği Yatırımcı Günü toplantısından çıkacak mesajları beklemeye başladı.

Bu kapsamda, TCMB'nin ilk kez yatırımcı günü temasıyla 11 Ocak'ta JPMorgan'ın New York merkezinde gerçekleştireceği toplantıda verilecek mesajlar piyasaların yakın takibinde olacak.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın para politikası sunumu ile başlayacak toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Maliye Politikası ve Hazine'nin Finansman Görünümü" başlıklı online sunum yapacak.

Toplantıda JPMorgan'nın yanı sıra Fidelity, Artisan, Goldman Sachs, Pimco, Vanguard, Blackrock, UBS, Morgan Stanley gibi küresel finans devlerinin de aralarında yer aldığı 200'e yakın katılımcı yer alacak.

Yatırımcı gününde dezenflasyon patikası, döviz rezervleri stratejisi, bankacılık sektörü ve makroihtiyati çerçeve başlıklı ayrıntılı oturumlar da gerçekleştirilecek.

Piyasaların odağındaki en önemli konu ise cuma günü açıklanması beklenen Moody's'in Türkiye not değerlendirmesi olacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 12 Ocak Cuma gecesi açıklanması beklenen olası değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu ‘B3’ olarak tutması beklenirken, görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükselteceği tahmin ediliyor. Ancak Moody's, takvimde yer alan günlerde bir değerlendirme raporu açıklamayabiliyor.

Moody's'in raporu açıklanması durumunda ise değerlendirme gece yarısından sonra paylaşılacak.

Aralık ayındaki kararını pas geçen Moody's ise Reuters'a yaptığı son açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun on yılı aşkın süredir ilk kez yükselebileceğine işaret etmişti.

İLGİLİ HABER “Türkiye, 10 yıl sonra ilk kez not artışı görebilir” Reuters haber ajansı Moody's, S&P ve Fitch uzmanlarıyla görüşüp, kredi kuruluşlarının 2024 tahminlerini yayımladı. Buna göre 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artmasının beklendiği bildirildi.
İLGİLİ MAKALE 10 Maddede Dolar Neden Yükselir? 10 Maddede Dolar Neden Yükselir?
REKLAMI KAPAT X