Dolar/TL, 2023 yılına 18,70 seviyelerinden başladıktan sonra sene başından bu yana yaklaşık %45 artış kaydetti. Peki mevcut durumda dolar kurunun seyri için hangi gelişmeler takip edilmeye başlandı? İşte detaylar..
Dolar kuru, sene başından bu yana yaşadığı ılımlı yükselişi son dönemlerde geride bıraktı. Buna göre dolar kuru, 27 liranın hemen üzerinde yatay bir seyir izlemeye başladı.
Piyasalar ise kurda yaşanan sakin seyir sonrasında para politikası adımlarına yönelik ipucu verebileceği düşünülen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) yaptığı konuşmalara odaklandı.
TBB toplantısı bugün saat 10.00’da İstanbul’da başlarken, toplantı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu.
Buna göre Şimşek, parasal sıkılaşma ve sadeleştirme adımlarının devam edeceğini belirterek, “2023 yılında bütün bu sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz.” dedi.
Öte yandan son zamanlarda iş dünyasının en önemli sorunlarından biri haline gelen krediye erişim noktasına da değinen Şimşek, reel sektörü desteklemenin esas vazifeleri olduğunu vurgulayarak, “Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değil. Artık reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Özel sektör yatırım, istihdam çerçevesinde önceliklendirilecektir.” dedi.
Bakan Şimşek’in piyasa dostu bu açıklamaları ise özel sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılanırken, döviz piyasaları üzerinde pek etkili olmadı.
Bu gelişmelerin ardından piyasalar ise yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık para banka, döviz rezervi ve menkul kıymet istatistiklerini beklemeye başladı.
TCMB net rezervleri, 2 Haziran’da -5,7 milyar dolara inerek, 2002 yılında başlayan veri serisinin en düşük değerini almasından bu yana geçen iki ayda 20 milyar doların üzerinde toparlanmıştı.
Bankacılar ise bankanın geçiş dönemi olarak da adlandırdığı kamu kontrollü döviz politikalarından serbest politikalara geçiş sürecinde olduğu için TCMB rezervlerini yakından takip ediyor.
Küresel gündem
Öte yandan küresel piyasalarda fiyatlamalar ise Fed tutanakları, Çin gündemiyle şekillenmeye devam ediyor.
Buna göre, Fed’in temmuz ayındaki toplantısına ilişkin tutanakları, üyelerin enflasyonda yukarı yönlü risklere işaret ettiğini ancak iki üyenin faizi sabit tutmak istediğini ortaya koydu.
Tutanaklarda ayrıca bazı yetkililerin faizleri çok yükseltmenin ekonomi üzerinde yarattığı risklere dikkat çektiği, çoğu politika yapıcının ise enflasyonla mücadeleye öncelik verilmesi gerektiğini aktardığı belirtildi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırmaya devam edebileceğine dair endişelerle dolar endeksi iki ayın zirvesine çıkarken, Wall Street ise tutanakların ardından ekside kapandı.
Ayrıca Çin’de gayrimenkul sektöründe başlayan likidite krizinin finans piyasalarına sıçraması, küresel piyasaların gündemindeki bir diğer önemli başlık oldu.
Dolar kurunun neden yükseldiği ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için "10 Maddede Dolar Neden Yükselir?" başlıklı makalemizi de okuyabilirsiniz.