Dolar kurunda sene başından bu yana yükseliş %45’e ulaştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar kurunda sene başından bu yana yükseliş %45’e ulaştı
Doviz.com
17.08.2023 13:46

Dolar/TL, 2023 yılına 18,70 seviyelerinden başladıktan sonra sene başından bu yana yaklaşık %45 artış kaydetti. Peki mevcut durumda dolar kurunun seyri için hangi gelişmeler takip edilmeye başlandı? İşte detaylar..

Dolar kuru, sene başından bu yana yaşadığı ılımlı yükselişi son dönemlerde geride bıraktı. Buna göre dolar kuru, 27 liranın hemen üzerinde yatay bir seyir izlemeye başladı.

Piyasalar ise kurda yaşanan sakin seyir sonrasında para politikası adımlarına yönelik ipucu verebileceği düşünülen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) yaptığı konuşmalara odaklandı.

TBB toplantısı bugün saat 10.00’da İstanbul’da başlarken, toplantı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu.

Buna göre Şimşek, parasal sıkılaşma ve sadeleştirme adımlarının devam edeceğini belirterek, “2023 yılında bütün bu sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz.” dedi.

Öte yandan son zamanlarda iş dünyasının en önemli sorunlarından biri haline gelen krediye erişim noktasına da değinen Şimşek, reel sektörü desteklemenin esas vazifeleri olduğunu vurgulayarak, “Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değil. Artık reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Özel sektör yatırım, istihdam çerçevesinde önceliklendirilecektir.” dedi.

Bakan Şimşek’in piyasa dostu bu açıklamaları ise özel sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılanırken, döviz piyasaları üzerinde pek etkili olmadı.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten bankalara kredi çağrısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin 66.Genel Kurulu'nda, özel bankaların tüketici kredilerine odaklandığı dönemin geride kalması gerektiğini belirterek, reel sektörün desteklenmesini istedi.

Bu gelişmelerin ardından piyasalar ise yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık para banka, döviz rezervi ve menkul kıymet istatistiklerini beklemeye başladı.

TCMB net rezervleri, 2 Haziran’da -5,7 milyar dolara inerek, 2002 yılında başlayan veri serisinin en düşük değerini almasından bu yana geçen iki ayda 20 milyar doların üzerinde toparlanmıştı.

Bankacılar ise bankanın geçiş dönemi olarak da adlandırdığı kamu kontrollü döviz politikalarından serbest politikalara geçiş sürecinde olduğu için TCMB rezervlerini yakından takip ediyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın net rezervi 15 milyar doları aştı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri 4 Ağustos haftasında 15,7 milyar dolara kadar çıktı.

Küresel gündem

Öte yandan küresel piyasalarda fiyatlamalar ise Fed tutanakları, Çin gündemiyle şekillenmeye devam ediyor.

Buna göre, Fed’in temmuz ayındaki toplantısına ilişkin tutanakları, üyelerin enflasyonda yukarı yönlü risklere işaret ettiğini ancak iki üyenin faizi sabit tutmak istediğini ortaya koydu.

Tutanaklarda ayrıca bazı yetkililerin faizleri çok yükseltmenin ekonomi üzerinde yarattığı risklere dikkat çektiği, çoğu politika yapıcının ise enflasyonla mücadeleye öncelik verilmesi gerektiğini aktardığı belirtildi.  ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırmaya devam edebileceğine dair endişelerle dolar endeksi iki ayın zirvesine çıkarken, Wall Street ise tutanakların ardından ekside kapandı.

İLGİLİ HABER Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarında, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumun da daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali verildi.

Ayrıca Çin’de gayrimenkul sektöründe başlayan likidite krizinin finans piyasalarına sıçraması, küresel piyasaların gündemindeki bir diğer önemli başlık oldu. 

İLGİLİ HABER Çin’de borç krizi etki alanını genişletti: Finans sektörüne de sıçradı Çin'de emlak sektöründe başlayan borç krizi finans sektörüne de sıçradı. Pekin merkezli varlık yönetim şirketi Zhongzhi Enterprise Group yatırımcılara bir likidite kriziyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Dolar kurunun neden yükseldiği ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için "10 Maddede Dolar Neden Yükselir?" başlıklı makalemizi de okuyabilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X