Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı
Doviz.com
16.08.2023 21:09

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarında, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumun da daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali verildi.

Fed’in temmuz ayına ilişkin toplantı tutanakları yayımlandı.

Tutanaklara göre; Fed yetkilileri, son toplantılarında enflasyonun hızıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve koşullar değişmediği takdirde gelecekte daha fazla faiz artışının gerekli olabileceğini söyledi.

İki günlük temmuz toplantısı sırasında yapılan bu tartışma ise piyasaların genel olarak bu döngünün sonuncusu olmasını beklediği çeyrek puanlık faiz artışıyla sonuçlandı.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! (26 Temmuz 2023 Çarşamba) ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faizi 25 baz puan artırarak %5,25-%5.50 aralığına yükseltti.

Ancak çoğu üyenin enflasyonla mücadelenin henüz sona ermediğinden ve faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin ilave sıkılaştırma adımları atmasından endişe duyduğu da bildirildi.

Toplantı özetinde ayrıca, enflasyonun Fed'in uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde olması nedeniyle, çoğu katılımcının enflasyona yönelik önemli riskler görmeye devam ettiği aktarıldı. Tutanaklara göre politika görünümünü inceleyen katılımcılar, para politikası duruşunun, enflasyonu zaman içinde yüzde 2'lik hedefe geri döndürmek için yeterince kısıtlayıcı olmasının kritik olduğu görüşüne vardı.

Öte yandan toplantıda, enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğu konusunda mutabakat sağlanırken, enflasyon baskılarının azalabileceğine dair bir dizi geçici işaret olduğu görüşüldü.

Oy kullanmayan üyelerin de dahil olduğu toplantı katılımcılarının neredeyse tamamı ise faiz artışından yanaydı. Faizlerin sabit bırakılmasını savunanlar ise komitenin faiz artırımını atlayabileceğini ve önceki artışların etkisinin izlenebileceğini söyledi.

Ekonominin yavaşlamasının ve işsizliğin bir miktar artmasının beklendiği kaydedilen tutanaklarda, bununla birlikte bankacılık sektöründeki sorunların bu yıl hafif bir durgunluğa yol açabileceği yönündeki tahminlerin önemli ölçüde geri çekildiği paylaşıldı.

Tutanaklara göre toplantıda bazı yetkililer ekonominin direncine rağmen büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklere dikkat çekerken, bazı yetkililer ise daha sıkı finansal koşulların beklenenden daha keskin yavaşlamaya neden olacağına dair endişelerini aktardı.

Politikanın geleceğine ilişkin olarak ise üyeler, politikayı çok hızlı gevşetip daha yüksek enflasyon riskiyle karşılaşmanın risklerini vurguladı.

REKLAMI KAPAT X