Dolar kurunda yerel seçim öncesi temkinli seyir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kurunda yerel seçim öncesi temkinli seyir
Doviz.com
27.03.2024 10:59

Faiz artışıyla dalgalanan dolar kuru yeniden tarihi zirvesine yaklaşırken, piyasalarda yerel seçim ve sonrasında atılacak adımlar bekleniyor.

Dolar/TL'de mart ayının başında bu yana yaşanan yükseliş, artan döviz talebinin etkisiyle ivme kazanmıştı. TCMB’nin sürpriz faiz adımı sonrasında ise kur tarihi zirvesinden 32 liranın altına kadar geriledi.

Kurdaki geri çekilmenin ardından pazar günü gerçekleşecek yerel seçim öncesinde dolar/TL bugüne ise 32,23 seviyesinden başladı.

İLGİLİ ANALİZ Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin dolar kuru üzerindeki olası etkilerini görmek için geçtiğimiz dört yerel seçim döneminde dolar/TL’nin hareketlerini mercek altına aldık.

Bugün iç piyasada takip edilecek veri bulunmuyorken küresel piyasalarda yatırımcılar, ABD'de faiz indirimi takvimini tahmin etmek için bu hafta açıklanacak enflasyon verilerini takip edecek.

Rezervlerde düşüş sürüyor

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB net ve brüt rezervleri de geçen hafta gerilemeyi sürdürdü. Net rezerv önemli bölümü faiz artışı öncesinde olmak üzere geçen hafta yaklaşık 4,5 milyar dolar düşüş gösterdi. Hesaplamalara göre, TCMB toplam rezervleri geçen hafta yaklaşık 4,1 milyar dolar azalışla 123,8 milyar dolara geriledi.

Kara: TCMB, seçimden sonra rezerv biriktirmeye başlayabilir

Prof. Dr. Hakan Kara ise Merkez Bankası'nın rezervlerine ilişkin şunları söyledi:

 “Son faiz kararının rezerv kaybı nedeniyle değil de sadece enflasyona yönelik alındığını söyleyenlerin bu tabloyu incelemelerini öneririm. 5 haftada yaklaşık 25 milyar dolar satılmış.

Kaynak: Hakan Kara - X

Yukarıdaki paylaşımımı Merkez Bankası perşembe günkü faiz artırımından sonra döviz sattı şeklinde yorumlayanlar olmuş. Bu doğru değil. Cuma günü TCMB sınırlı miktarda döviz almış görünüyor.

Faizlerdeki artış dövize talebi azalttı, ancak vatandaşın henüz pek döviz satmadığını görüyoruz. Geçen cuma TCMB sadece 0,2 milyar dolar alabilmiş. Seçimden sonra Merkez Bankası tekrar rezerv biriktirmeye başlayabilir."

İLGİLİ HABER QNB Finansbank, yıl sonuna ilişkin dolar kuru tahminini düşürdü QNB Finansbank, Merkez Bankası'nın geçen haftaki sürpriz kararının ardından dolar/TL ve enflasyon tahminlerinde hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl için aşağı revizyonlar yaptı.
REKLAMI KAPAT X