Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Doviz.com
21.03.2024 14:00

Merkez Bankası, mart ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinin 500 baz puan artırıldığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı ise politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağını öngörmüştü.

Merkez Bankasına yönelik en dikkat çeken yorumlardan biri ise TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara’dan gelmişti. Buna göre Kara, faiz kararı öncesi yaptığı değerlendirmede, "Faiz artırılacak olsa 20 milyar dolar yakılır mıydı?" sorusunu yönelterek faiz artışı beklentilerinin yersiz olduğuna işaret etmişti.

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez faizi artıracak olsa 20 milyar dolar yakar mıydı? Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bugün açıklanacak faiz kararı öncesi yaptığı değerlendirmede "Faiz artırılacak olsa 20 milyar dolar yakılır mıydı?" dedi.

Öte yandan faiz kararına yönelik yabancı ekonomistlerin de beklentisi fazilerin sabit bırakılacağı yönünde olmuştu. Bu kapsamda, Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, son dönemde enflasyonda yaşanan yukarı yönlü sürprize rağmen TCMB'nin PPK toplantısında politika faizini yüzde 45'te sabit tutacağını öngörmüştü.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 45'te tutmasını beklediğini bildirmiş ancak ileriki aylarda enflasyonda artış olması durumunda TCMB'nin para politikasını daha da sıkılaştırmayı ciddi olarak düşünmesi gerekebileceğini aktarmıştı.

HSBC ise mart ayı toplantısında faizlerin sabit bırakılması konusundaki görüşünü değiştirmezken, Bank of America ve JPMorgan nisan ayı toplantısında faiz artışı gelebileceğini belirtmişti.

TCMB’nin mart ayı toplantısına ilişkin en iddialı tahminlerden biri ise Deutsche Bank’tan gelmişti. Buna göre banka, TCMB’nin 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirebileceği öngörüsünde bulunmuştu.

Deutsche Bank analistlerine benzer şekilde TEPAV ekonomistleri de yaptıkları analizde TCMB’nin repo faizini 500 baz puan artırması gerektiğini vurgulamıştı.

İLGİLİ HABER TEPAV yanıtladı: Merkez Bankası faizi ne yapmalı? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırması gerektiğini belirten TEPAV, atılması gereken diğer adımlara ilişkin paylaşımda bulundu.

Faizde gelecek beklentileri ne yönde?

Öte yandan TCMB’nin son Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi cari ay sonu için yüzde 45 olmuştu.

İlgili anket sonuçlarında, 3 ay sonrası faiz beklentisi 46,85, 12 ay sonrası faiz beklentisi 36,96 ve 24 ay sonrası faiz beklentisi 24,43 olarak belirlenmişti.

https://static.doviz.com/images/content/1710486351.png

Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

Bu gelişmelerin ardından piyasaların yakından takip edeceği yılın geri kalanına ilişkin TCMB takvimi ise şöyle listelendi:

İLGİLİ HABER Getiri yarışı kızıştı: Borsa, altın ve dolarda beklenti ne yönde? Yerel seçimlere üç hafta kala yatırımcıların aklındaki en kritik soru, bu dönemde hangi enstrümanın seçilmesi gerektiği. İşte uzmanların borsa, altın ve dolara ilişkin tahminleri..
REKLAMI KAPAT X