Dolar nihai faiz oranına yaklaşıldığı beklentileriyle geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar nihai faiz oranına yaklaşıldığı beklentileriyle geriledi
Doviz.com
30.11.2022 10:31

Dolar endeksi, Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günü yapacağı konuşma öncesinde nihai faiz oranına yaklaşıldığı beklentilerinin etkisiyle geriledi.

Dolar/TL, dolar endeksindeki düşüşe rağmen yatay hareketlerine devam ederek 18,6387 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,27 artışla 1,0352 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, 28 Eylül'de gördüğü 20 yılın en yüksek seviyesi olan 114,78'den gerileyerek 106,6151 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasaların gelecek yılın başlarında nihai faiz oranına ulaşılmasını beklemesi, dolar endeksinin 28 Eylül'de gördüğü 20 yılın zirvesinden gerilemesine sebep oldu.

UBS FX stratejisti Vassili Serebriakov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ABD’de açıklanan ekim ayı TÜFE raporundan bu yana dolarda büyük bir tersine dönüş yaşadık. Bu tersine dönüş, piyasaların nihai faiz oranını ararken muhtemelen bunun gelecek yılın başlarında gerçekleşecek olması beklentileriyle hızlandı." dedi.

Powell'ın bugün TSİ 21:30’da yapacağı konuşmadan ve cuma günü açıklanacak olan kasım ayı istihdam verilerinden gelebilecek ipuçları ise yatırımcıların bu beklentilerini yönlendirici bir etkiye sahip olacak.

Piyasalar ise, Fed’in 13-14 Aralık'taki toplantıda faizleri 50 baz puan daha artırmasını bekliyor. 75 baz puanlık faiz artış ihtimali ise son birkaç hafta içinde yükselse de, bu ihtimalin şu an %37'lik bir olasılığı bulunuyor.

Ayrıca piyasalar, Fed’in faiz oranının haziran ayında %5,01 ile zirve yapmasını ve Aralık 2023'e kadar da %4,64 seviyesine gerilemesini bekliyor.

ABD'de tüketici güveninin kasım ayında son dört ayın en düşük seviyesine gerilediğini, hanehalkının yüksek enflasyon ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle önümüzdeki altı ay boyunca büyük harcamalar yapma konusunda daha az istekli olduğunu gösteren veriler ise, Fed’in faiz artırımında önümüzdeki dönemlerde yavaşlamaya gitme ihtimalini kuvvetlendirdi.

Çinli sağlık yetkililerinin, "Sıfır-Covid" kısıtlamalarını hafifletme çabaları da güvenli liman para birimi olarak algılanan dolara geçişi yavaşlattı ve dolardaki geri çekilmeye destek oldu.

Salı günü açıklanan İspanya ve Almanya'da enflasyonun beklentilerin altında kaldığını gösteren veriler de, yatırımcıların küresel olarak enflasyonun yavaşlama eğilimine girdiğini düşünmesine yol açtı. Bu sebeple yatırımcılar, çarşamba günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verilerini de yakından takip etmeye başladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi enflasyonunun zirve yapmadığını ve beklenenden daha da yüksek gelme riski taşıdığını söyleyerek, önümüzdeki dönemlerde faiz artışına devam edileceğinin mesajını vermişti.

REKLAMI KAPAT X