Dolar tahtından indiriliyor mu?: De-dolarizasyon’un arkasındaki 4 neden

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar tahtından indiriliyor mu?: De-dolarizasyon’un arkasındaki 4 neden
Doviz.com
18.08.2023 11:34

De-dolarizasyon olarak bilinen, Amerikan dolarının küresel piyasalardaki hakimiyetinin azaltılmasına yönelik hamlelerden sonuncusu Hindistan’dan geldi. Buna göre Asya devi, ilk kez Amerikan doları yerine kendi para birimi rupiyi kullanarak, BAE'den 1 milyon varil petrol aldı.

Hindistan, ilk kez Amerikan doları yerine kendi para birimi rupiyi kullanarak, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) 1 milyon varil petrol aldı. Tarihe geçen satış ise pazartesi günü gerçekleşti.

Buna göre, Hindistan’ın önde gelen petrol rafinerisi Indian Oil Corp., Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nden 1 milyon varil petrol satın aldıklarını açıkladı, alışverişin de Amerikan doları yerine yerel rupiyle yapıldığı belirtildi.

Beş ülke dolar yerine Çin yuanı kullanarak, ABD’ye rest çekmişti

Dünya'da yer alan habere göre; Daha önce BAE’li bir altın ihracatçısından Hindistan’daki bir alıcıya 128,4 milyon rupi (1,5 milyon dolar) karşılığında 25 kilo altın satıldığını hatırlatan uzmanlar, “Bu sembolik bir alışverişti” diyerek petrol satışının önemine dikkat çekmişti.

Dünya çapındaki emtia anlaşmalarının çoğu genellikle Amerikan doları cinsinden yapılırken, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve tüketicisi olan Hindistan ise geçen ay BAE ile anlaşma imzalamıştı.

İLGİLİ HABER Küresel piyasalarda dolara olan bağlılık azalıyor: Dünya dolara güvenini kaybederse ne olur? Küresel piyasalarda başta BAE'nin doğal gazı Çin'in para birimi yuan ile fiyatlandırmasının ABD doları üzerindeki baskıyı artırdığını belirten analistler, dünyada dolara olan güveninin kaybolması durumunda neler olabileceğini paylaştı.

BRICS ülkeleri ise dolar dışı para birimleriyle alım-satım yapılması için baskı yaparken; Rusya, İran, Brezilya, Arjantin ve Bangladeş, Ukrayna Savaşı’ndan bu yana ticarette ABD doları yerine Çin yuanı kullanmaya başlamıştı.

İLGİLİ HABER Dünyada doların egemenliğine alternatif arayışı: BRICS ülkeleri ortak para birimi kullanmayı tartışacak Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, 22 Ağustos'ta Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'da gerçekleştirilecek toplantıda ortak para birimi kullanmayı tartışacak.

De-dolarizasyon’un arkasındaki 4 neden

-Tek bir para birimine aşırı bağımlılık, ABD para politikasındaki değişiklikler ve ABD tarafından uygulanan olası yaptırım veya kısıtlama riski içeriyor. Ayrıca ABD hükümeti yıllardır büyük bütçe açıkları vermesi, enflasyon ve doların değeri hakkında endişelere yol açıyor.

-ABD’nin Irak ve Afganistan'daki savaşlar da dahil olmak üzere birçok jeopolitik çatışmaya karışması sebebiyle bazı ülkeler doları kullanmaya daha az istekli hale gelmiş bulunuyor.

-Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve küresel ticarette giderek daha etkili hale gelen Çin, doların alternatifi olarak para birimi yuan’ın kullanılmasını teşvik ediyor.

- Devlet kontrolüne tabi olmayan Bitcoin gibi kripto para birimleri, yüksek volatilitesine rağmen geliştirilebilir yapısı sebebiyle bazı otoriteler tarafından hala dolara alternatif olarak görülüyor.

İLGİLİ HABER BRICS, alternatif küresel para arayışına girdi: Uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söyledi? Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı, ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlıyor. Peki uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söylüyor?
REKLAMI KAPAT X