Dolar temkinli bir yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar temkinli bir yükselişe geçti
Doviz.com
08.11.2022 11:01

Dolar endeksi, ABD ara seçimleri ve perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde temkinli bir yükselişe geçti.

Dolar/TL, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,66 artışla 18,5981 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, %0,27 artışla 110,4923 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, gün içinde parite değeri 1'i aştıktan sonra tekrar gerileyerek, 0,9993 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, %0,38 düşüşle 1,1463 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksinde Fed’in faiz kararının ardından artan volatilite, piyasalarda belirsizliklerin hakim olmasıyla etkisini kaybederek doların daha temkinli işlem görmesine sebep oldu.

Ancak ING analistleri, salı günü başlayacak olan ABD ara seçimleri ve perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verilerinin bu hafta dolar endeksindeki volatiliteyi tekrar artırabileceğini söyledi.

Analistler konuyla ilgili, "DXY'nin önümüzdeki haftalarda 113 seviyesinin üzerine çıkmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar ayrıca, Cumhuriyetçilerin bugün gerçekleşecek ara seçimde, Temsilciler Meclisi'nin çoğunluğuna hakim olmasını bekliyor.

Bu beklenti, Başkan Joe Biden'ın kontrolünün azalması ve kalan görev süresi boyunca yönetimde üstünlük kuramaması ihtimalini artırırken, dolar endeksindeki yükselişin kısıtlı kalmasına sebep oluyor. 

ANZ Research ise bir notunda, "Son kamuoyu yoklamaları, Temsilciler Meclisi'ni Cumhuriyetçilerin alabileceğini, Senato’da ise henüz bir üstünlüğün kurulmadığını gösterdi." dedi.

ING analistleri dolar endeksi için daha büyük riskin, Cumhuriyetçilerin hem Temsilciler Meclisi’ni hem de Senato'nun kontrolünü ele geçirmesi olduğunu belirterek bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda, Joe Biden’ı zorlu günlerin bekleyeceğini ifade ettiler.

ING'ye göre ayrıca, bu hafta açıklanması beklenen ABD enflasyon verileri, piyasaların aralık ayında gerçekleştirilecek para politikası toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışını gündeme getirerek, dolar endeksindeki yükselişin hız kazanmasını sağlayabilir. 

Şu an piyasalarda, 75 baz puan faiz artırımı ihtimali bulunmuyor. Aralık ayında gerçekleştirilecek para politikası toplantısında Fed’in 25 baz puan faiz artışı ihtimali %52, 50 baz puan faiz artışı ihtimali ise %48 olarak fiyatlanıyor.

Analistler ayrıca, Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatmasını gündeme alsa bile, diğer merkez bankalarının buna ayak uydurmakta zorlanacağını belirtiyor.

Goldman Sachs konuyla ilgili, “Fed, diğer merkez bankalarının yetişmekte giderek daha fazla zorlanacağı şekilde faiz artışları yapmaya devam ediyor. Bu durumun devam etmesi halinde doların önümüzdeki dönemlerde daha fazla güçlenebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

REKLAMI KAPAT X