Dolar/TL 18,75 seviyesine ulaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL 18,75 seviyesine ulaştı
Doviz.com
05.01.2023 10:46

Dolar/TL, ABD'de 13-14 Aralık tarihinde gerçekleşen para politikası toplantısının dün yayımlanan tutanaklarının ardından güne yükselişle başladıktan sonra 18,75 seviyesine ulaştı.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,06 artışla 18,7530 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,04 artışla 1,0606 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,27 düşüşle 1,2022 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,05 artışla 104,3250 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL ılımlı yükselişini sürdürerek rekor seviyesini tazelerken, dolar endeksi ise şahin Fed'den gelen desteğe rağmen yatırımcıların daha riskli varlıklara olan iştahı sebebiyle kazanç sağlamakta zorlanıyor.

Fed'in aralık ayı politika toplantısının tutanakları, yetkililerin merkez bankasının agresif faiz artışlarının hızını yavaşlatması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını, enflasyonu frenlemeye odaklandıklarını ve finansal piyasalarda kararlılıklarının azaldığı yönündeki herhangi bir "yanlış algıdan" endişe duyduklarını gösterdi.

Tutanaklarda ayrıca Fed yetkililerinin 2023 yılı için bir faiz indirimi beklenmemesi konusunda hemfikir olduğu da görüldü.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fed'in hedef faiz oranının %5,4 ile mevcut piyasa beklentisi olan %5'in biraz üzerinde olduğunu söyledi.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, tutanakların büyük ölçüde beklentiler dahilinde olduğunu söyleyerek, "Bu yıl faiz indirimi beklenmiyor, piyasalar zaten bunu fiyatlıyordu. Uzun lafın kısası, piyasalar Fed'in nokta grafiğini satın almıyor." dedi.

Piyasaların fiyatladığı gelişmeler ise Fed'in geçen yılki agresif faiz artırımlarının etkileri oldu.

ABD ekonomisinde hissedilmeye başlanan bu etkilerin sonuncusu, Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün (ISM) imalat faaliyetlerinin aralık ayında daralmaya devam ettiği oldu. 

Ancak, ABD'de kasım ayında iş ilanlarının beklenenden daha az düşmesi, ülkenin iş gücü piyasasının sağlamlığını koruduğunu gösterdi.

National Australia Bank FX stratejisti Ray Attrill, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Mesaj hala iş gücü piyasasının oldukça sağlıklı olduğu yönünde." dedi.

REKLAMI KAPAT X