Dolar/TL’de ılımlı yükseliş yeni rekor getirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL’de ılımlı yükseliş yeni rekor getirdi
Doviz.com
24.03.2023 13:40

Dolar/TL uzun süredir sürdürdüğü ılımlı yükselişi devam ettirerek rekor seviyesini tazelerken; dolar endeksi, yedi haftanın en düşük seviyesinden toparlanmaya çalışıyor.

Yurt içinde dün piyasaların takip ettiği en önemli gelişme Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararıydı.

Buna göre TCMB, piyasaların genel beklentisine uygun bir şekilde faizlerde değişikliğe gitmeyerek, politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tuttu.

Faiz kararının ardından paylaşılan karar metninde ise uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyon seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlandığı ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlenileceği bildirildi. 

Karar metninde ayrıca jeopolitik gerginlikler ve faiz artışlarının etkilerinin, gelişmiş ülkelerde resesyon endişelerini tetiklediği vurgusu yapılırken; ileriye dönük projeksiyonlarda merkez bankalarının faiz artırım döngülerinin sonlandırılmasının beklendiği belirtildi.

Küresel çapta ise Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımının etkisi devam ederken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in perşembe günü yaptığı açıklamalar piyasalar üzerinde etkili oldu.

Buna göre Yellen, Amerikalıların banka mevduatlarının güvende kalmasını sağlamak için daha fazla önlem almaya hazır olduğunu yineledi.

Bu durum da göz önünde bulundurulduğunda, özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta merkez bankası politika yapıcılarının böyle bir hamleyi değerlendirdiklerini belirtmesinin ardından piyasalar ise Fed'in faiz artırım döngüsünü daha önce öngörülenden daha erken sonlandırması için pozisyon almaya başladı.

ING analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Piyasalar şu ana kadar Fed'in enflasyon ve finansal istikrarı bağımsız bir şekilde ele alma kabiliyetine güvenmedi. Bu durumun yakın zamanda değişmesi de pek olası görünmüyor. Bu görüntü ise faiz beklentilerinin bankacılık krizindeki gelişmelere sıkı sıkıya bağlı kalması gerekeceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Perşembe günü yedi haftanın en yüksek seviyesi olan 1,0930'a kadar çıkan euro/dolar paritesi ise bu gelişmelerin ardından haftanın son işlem gününde 1,0734 seviyesine geriledi.

Ancak ING, dolar endeksindeki aşağı yönlü eğiliminin sürmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın şahin duruşunu sürdürmesi sebebiyle euro/dolar paritesinde 1,10 seviyesinin test edilmesini beklediğini açıkladı.

Geçtiğimiz haftaki faiz kararının ardından enflasyonla mücadele de kararlılıklarını yineleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise bugünün ilerleyen saatlerinde Avrupa Konseyi toplantısında konuşma yapacak.

Küresel piyasalar, Christine Lagarde’ın bu konuşmasından enflasyonla mücadele kapsamında yakın vadede atılabilecek adımlara ilişkin ipuçları arayacak.

REKLAMI KAPAT X