Dolar/TL'de ılımlı yükselişle gelen yeni zirve

Okuma Süresi: 4 Dakika
Dolar/TL'de ılımlı yükselişle gelen yeni zirve
Doviz.com
31.07.2024 12:56

Dolar/TL, artan jeopolitik gerilimin ardından ılımlı bir artışla tüm zamanların zirvesini 33,1688 TL'ye çıkardı. Dolardaki yükselişin ortasında yurt içinde TL likidite fazlasının giderilmesine yönelik adımlar takip edilirken, küresel çapta ise ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı bekleniyor.

Hamas'ın lideri İsmail Haniye, bugün İran'n başkenti Tahran'da yapılan bir saldırıda öldürüldü. Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesinin ardından İran'da 3 günlük milli yas ilan edildi.

Saldırı sonrasında petrol ve altın fiyatları ise Orta Doğu'da tırmanan gerilime paralel olarak yükselişine hız kazandırdı.

İLGİLİ HABER Haniye suikastının ardından altın ve petrolde son durum Altın ve petrol fiyatları Hamas liderinin öldürülmesinin jeopolitik riskleri artırması sonrasında yükseliyor.

Türkiye’den ise Haniye'nin öldürülmesi kınandıktan sonra, "suikastın Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığı" uyarısı geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili ilk açıklamasında, İsmail Heniye’ye yönelik suikastı şiddetle kınadığını belirterek, “Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır. İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bugün iç veri gündeminde haziran ayı dış ticaret ve ikinci çeyrek turizm gelirleri yer alıyordu.

Bakan Şimşek, verilerin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, dış dengede ve turizmde olumlu görünümün sürdüğü belirterek, “Yıllık dış ticaret açığı haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttı. Buna rağmen geçen yıla kıyasla açık 32 milyar dolar iyileşti. İkinci çeyrekte yıllık ziyaretçi sayısı 60 milyon kişiye, turizm geliri ise 58 milyar dolara ulaştı. Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini bekliyoruz.” dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek’ten cari açıkta düşüş mesajı Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini bekliyoruz" dedi.

Bu gelişmelerin ortasında dolar/TL ise ılımlı artışını sürdürürerek tüm zamanların en yüksek seviyesini bugün itibarıyla 33,1688 liraya taşıdı. Dolar kuru saat 12.30 itibarıyla ise yüzde 0,21 artışla 33,1517’den işlem görüyor.

Piyasalar ise dolardaki yeni zirvenin ardından TL likidite fazlası sorununu yakından takip etmeye devam ediyor.

Son olarak gecelik faiz, ay ortasında bir hafta boyunca politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle yeniden politika faizinin üzerine çıkmıştı ancak bu kalıcılık gösteremedi.

Ekonomist Uğur Gürses ise Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Yılmaz’a iletişim konusunda oldukça başarılı olan Merkez Bankası’nın kalıcı olarak likiditeyi çekme konusunda istediği ilerlemeyi gösteremediğini bildirdi.

Merkez Bankası’nın normalde gecelik yatırımı özendirmemesi gerektirdiğine işaret eden Gürses, “Bankanın gecelik borç alma faizini yüzde 45’e indirerek koridoru alttan genişleterek, 1 haftayı aşan biçimde (aylık, 45 günlük) vadeli olarak depo alım ihaleleri ve/veya 30-45 günlük Merkez Bankası likidite senedi çıkarıp likidite fazlasını çekmeli. Likidite fazlasını çekmek için Merkez Bankası’nın elinde seçenekler varken, gecelik vadeden bir haftayı geçmeyen vadeye sıkıştırması bir hata” değerlendirmesinde bulundu. 

Döviz alış satış marjları hala yüksek

Uğur Gürses, TL varlıklara geçiş konusunda çok önemli bir diğer konunun ise bankaların müşterilerine ilan ettikleri döviz alış-satış marjlarının hala çok yüksek olması olduğunu dile getirdi.

Yüzde 3-4’lük bir marjın, döviz bozdurmayı ve TL’ye geçmeyi düşünenler için baştan bir baraj oluşturduğunu söyleyen Gürses, “TL’ye geçmeyi düşünüp, aylık yüzde 3-4 getirisi olan TL yatırımın vadesinde yeniden dövize geçme potansiyelinin bugünden yüzde 3-4 maliyeti olan yerde, kim bugünden döviz bozdurur? ‘Döviz alım-satım marjınızı açın, vatandaş döviz almasın’ kafası ile bankalara dikte ettirilen ‘masa altı’ önlemler neden hala çöpe atılmıyor? Neden hala yurt dışı transferlerde bin dereden su getirtiliyor?” değerlendirmesinde bulundu.

Bankaların dolarda güncel alış-satış makasları ise şöyle listeleniyor:

Küresel piyasaların odağı Fed’de

Öte yandan küresel çapta piyasalar Fed'in faiz kararını merakla bekliyor.

Fed’in bugün politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinden alınacak sinyallerin gelecek dönem para politikasına yönelik ipuçları vermesi bekleniyor. Fed, faiz kararını Türkiye saati ile (TSİ) 21.00'de açıklayacak. Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısı ise 21.30'da başlayacak. Uzmanlar, özellikle Powell'ın vereceği mesajlarla piyasalarda hareketlilik yaşanabileceğini belirtiyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar Fed'in yılın geri kalanında 3 kez faiz indirimine gidebileceğini gösterirken, Fed'den alınacak sinyallerin yanı sıra cuma günü açıklanacak istihdam raporundaki verilerin bankanın faiz indirimi konusundaki soru işaretlerini azaltabileceği öngörülüyor.

REKLAMI KAPAT X